Portal 072info

Od 29. maja građani BiH u Kinu mogu bez viza

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Tokom sastanka, ambasadorica Bo je ministru Crnatku predala treću notu, kojom se potvrđuje da će Sporazum Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša stupiti na snagu 29. maja 2018. godine.

Sporazum o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša potpisan je 27. novembra 2017. godine u Budimpešti.

Tim sporazumom propisano je da državljani obiju strana mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana.

Kineska strana je u decembru 2017. godine obavijestila Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pekingu da je proces ratifikacije na njihovoj strani završen.

Sporazum je u Bosni i Hercegovini ratifikovan i objavljen u Službenom glasniku BiH 27. aprila 2018. godine. Ministarstvo inostranih poslova BiH je o tome obavijestilo kinesku ambasadu 30. aprila 2018. godine.

Sporazumom je regulisano da će stupiti na snagu 30 dana nakon prijema posljednjeg pismenog obavještenja da su ispunjene unutrašnje zakonske procedure za stupanje Sporazuma na snagu.

S obzirom na to da je nota Ministarstva inostranih poslova BiH primljena u Ambasadi NR Kine 30. aprila 2018. godine, u trećoj noti koju je ambasadorica Kine danas uručila ministru, kao datum stupanja Sporazuma na snagu utvrđen je 29. maj 2018. godine, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Podijelite članak