A0A50576 DB5D 485F AB60 9231B7F6EE25
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 16:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Generalna direkcija EU za kadrove obavijestila je poslanike i zaposlene u Evropskom parlamentu da će od srijede, 3. novembra, morati da pokažu Covid propusnice pri ulasku u parlamentarne zgrade u Briselu, Luksemburgu i Strazburu, javili su mediji.

NER FIT

U elektronskoj poruci kancelarije EU, u koju je list “Politico” imao uvid, potvrđeno je da će mjera stupiti na snagu u srijedu, nakon što ju je podržala većina potpredsjednika Parlamenta kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze virusom korona.

Odluka generalnog sekretara Evropskog parlamenta Klausa Velea (Welle) da potpiše usvojenu mjeru naišla je na određenu dozu protivljenja poslanika, koji smatraju da se takvim postupkom ugrožavaju njihova osnovna prava, piše “Russia Today”.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) izjavio je da će Evropski parlament biti prva institucija u Evropi koja će sprovesti takvu mjeru.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Poslanici nekoliko stranaka istakli su da se odlukom krše osnovni principi demokratske institucije, te da poslanike nikada ne bi trebalo sprečavati da uđu u zgradu Parlamenta.

LIDER