Od 338 testiranih, dvije osobe pozitivne na koronavirus u Republici Srpskoj

Podijelite vijest

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj na koronavirus testirano je 338 osoba, a rezultati su pokazali da su dvije pozitivne na Covid-19. 

Riječ je o jednom muškarcu mlađe i jednom srednje životne dobi iz Banje Luke. Ove osobe imaju simptome bolesti izazvane novim virusom korona Covid-19, ali bez jasne epidemiološke veze. 

– U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 60 zdravstvenih radnika iz Prijedora, Bosanske Dubice, Foče, Trebinja, Kneževa, Laktaša, Banja Luke, Prnjavora, Bosanske Gradiške, Bijeljine i Ugljevika, kao i 38 osoba koje rade ili borave u domovima za starija lica i svi rezultati testa su negativni. Testirano je i osam radnika u marketima čiji su nalazi negativni. Testirana je ukupno 91 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno je 708 slučajeva virusa korona, od posljedica Kovid-19 preminulo je 28, a oporavilo se 369 osoba. 

Od početka epidemije u RS je izvršeno ukupno 11.420 testiranja. 

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 107 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 45 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenta. 

– Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 12 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom – dodaju iz Ministarstva.  

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa Kovid-19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu četiri, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta. 

– Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus, a nemaju simptome Covida-19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjoj Luci nalazi se 71 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu trenutno nema osoba dok su u Studentskom centru Zvornik smještene četiri osobe – kažu u Ministarstvu zdravlja RS. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.268 osoba, a nadzor je završen kod 22.418 osoba. 

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku tokom 24 sata ušlo je ukupno je ukupno 96 osoba, 88 osoba je izašlo iz karantina i upućeno u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prijelaza nalazi ukupno 12 osoba. 


Podijelite vijest