Od 520 testiranja koronavirus u RS-u potvrđen kod još šest osoba

Podijelite vijest

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u tom entitetu, a virus korona potvrđen je kod još šest osoba

Riječ je o osobama iz Banje Luke, Doboja, Bosanske Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika. Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Jedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi.

ČITAJ JOŠ:  Od 1. januara u dijelu BiH poskupljuje struja: Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona su dva korisnika doma za starije osobe u Kneževu. Iz ovog doma testirano je još 22 korisnika koji su negativni. Među pozitivnim osobama na novi virus korona su i jedan ljekar iz Doboja i jedna medicinska sestra iz Bosanske Gradiške.

U posljednja 24 sata testirano je i još 196 osoba koje radei borave u domovima za starije osobe, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na koronavirus.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

Trenutno, u entitetu RS je potvrđeno ukupno 617 pozitivnih slučajeva, 21 osoba je preminula od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 osoba oporavljeno.

U Republici Srpskoj do sada je na virus korona izvršeno ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju KOVID 19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

ČITAJ JOŠ:  Od danas gorivo u ovom dijelu BiH jeftinije za...

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka – 318

Čitluk – 95

Sarajevo – 68

Mostar – 67

Široki Brijeg – 58

Tuzla – 48

Laktaši – 42

Cazin – 39

Maglaj – 38

Livno – 35

Klix