Od ‘92. do danas sve istrage su u toku: “Trebaju nam svi vidovi zaštite, da imamo zaštitare koji će tamo da budu 24 sata, naoružani”

Za počiniocima koji, kako kažu iz Saveza antifašista, skrnave Partizansko groblje u Mostaru već 30 godina, još se traga. Međutim, iako vandali još nisu pronađeni, ne radi se ni na adekvatnoj zaštiti ovog nacionalnog spomenika da se takvo nešto ne bi ponovilo.

Neće ili ne smiju

Zarasla trava, uvredljivi grafiti, razbijeni spomenici i ploče danas su slika ovog remek-djela Bogdana Bogdanovića, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Iz Saveza antifašista BiH poručuju da je 30 godina istrage bez rezultata previše. Prošla su i tri i po mjeseca kako su sve ploče herojima na groblju polupane.

– Kao i obično, tapka se u mjestu, bolje reći ne radi se ništa, jer je nemoguće. Prva devastacija Partizanskog groblja je bila ‘92. godine, od tada pa do danas ih je bilo bezbroj i sve su istrage u toku. Očigledno je ili neko ne želi, neće ili ne smije, govori za O kanal Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

image

Dodaje da postoji i nedostatak političke volje da se riješi ovaj problem, a sa čim se slaže i novinar i publicista Zlatko Serdarević. Smatra da je cilj bio ponovno podizanje nacionalnih tenzija.

– Poznato je mišljenje kako se grad Mostar uredi i ako se uredi, da će se tako i Bosna i Hercegovina urediti. Dakle, ovdje je taj centar. Stranke sve rade da se to ne desi, da se uredi grad. Jedna od manifestacija kojom se to potvrđuje je neprekidna devastacija Partizanskog spomen-groblja, kaže Serdarević.

Uvijek je to ista grupa ljudi koji se lažno predstavljaju kao navijači Zrinjskog, napominju iz Saveza antifašista. Međutim, kako kaže Đulić, to ne može biti istina, nego samo pokriće. Svi ponavljaju, tragično je da se diraju mrtvi, sa čim se slažu i građani Mostara.

– To je meni vrlo žalosno, grozno. Ja sam već stara žena, pa su od mojih poznanika djeca tu poginula. Strašno, govori nam jedna Mostarka.

image
image

I drugi dijele njeno mišljenje: Sramota, šta drugo reći. Kakva vlast, tako je i sve.

Gdje su zaštitari?

– Za mene katastrofa, mislim ako ništa, ta umjetnost i sve to, trebalo se uraditi odmah na samom početku kad su ga devastirali. Za mene je to grozno i jezivo, bolno i tužno, dodaje drugi Mostarac.

Osim što Partizansko groblje nije obnovljeno nakon toliko vremena od skrnavljenja, nije ni zaštićeno, iako je obećano drugačije. Već godinama se u budžetu Grada planira 20 do 30 hiljada maraka za tekuće održavanje, ali nijedne godine taj novac nije potrošen, poručuju iz SABNOR-a.

– Trebaju nam svi vidovi zaštite. Od one fizičke, da imamo zaštitara ili zaštitare koji će tamo da budu 24 sata, naoružani kao i svi drugi zaštitari, da imamo videonadzor, ogradu i da se sve to ozbiljno poštuje, da ne budu zaštitari raja, ističe Đulić.

Osim u policiju, od koje smo ostali bez odgovora, sve oči uprte su u novu vlast koja, kako kažu naši sagovornici, od svega ima samo dobru volju za rješavanje problema.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE