Portal 072info

Od aprila do jula dijaspora u BiH dnevno slala oko dva miliona KM manje! Nakon pada doznaka, ljetna ‘šok-terapija’

dijaspora novac km
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od aprila do jula dijaspora u BiH dnevno slala oko dva miliona KM manje! Nakon pada doznaka, ljetna ‘šok-terapija’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Procjenjuju da doznake iz inozemstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja zapadne Europe, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Bh. dijaspora tradicionalno doprinosi ekonomiji BiH s više od 10% BDP-a godišnje. Taj proces se odvija preko službenih doznaka, neslužbene financijske podrške te raznovrsne potrošnje, koja se događa najviše tijekom ljetnih mjeseci. Ovakav angažman bh. građana, koji žive i rade izvan BiH, omogućava nam potrošnju koja je veća od naše domaće proizvodnje, a samim tim i viši životni standard od onoga koji sebi možemo priuštiti ekonomskim aktivnostima koje se odvijaju unutar zemlje. Međutim, pandemija koronavirusa znatno je utjecala i na novac iseljeništva koji stiže u BiH, piše Večernji list BiH.

Nesagledive posljedice

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predviđanja ekonomskih stručnjaka da će pandemija koronavirusa i povratak dijela bh. radnika iz zemalja zapadne Europe te znatno manji priljev novca koji dijaspora šalje obiteljima dovesti do nesagledivih ekonomskih posljedica u zemlji, nažalost, i ostvarila su se. Svakom, pa i najmanjem laiku za ekonomiju, dovoljno je vidjeti zatvorene dućane i male biznise u cijeloj zemlji i shvatiti da je zbog nedolaska dijaspore i “tanjih” doznaka bh. društvo pretrpjelo nesagledive posljedice.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su u prvom kvartalu 2020. godine novčane doznake iznosile 637 milijuna KM, što je za tri posto manje nego u istom razdoblju 2019. ili, ako vam je lakše, više od 19 milijuna KM manje. Ovdje treba navesti da je pandemija počela početkom ožujka i da se ovaj gubitak može pripisati samo tom mjesecu. U drugom kvartalu 2020. bilo je još gore; dijaspora je u BiH poslala 554 milijuna KM, što je, u usporedbi s istim razdobljem lani, manje za čak 201 milijun KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To praktički znači da je od travnja do kraja lipnja građanima BiH od njihovih rođaka i prijatelja dnevno, u prosjeku, stizalo oko 2 milijuna KM manje.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da su doznake iz inozemstva u prvih šest mjeseci 2020. godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. On je naglasio da se takva dinamika očekuje i u drugoj polovini ove godine.

Nije teško zaključiti da je u BiH prošle godine stiglo zasigurno 500 milijuna manje nego 2019. Nakon pada doznaka uslijedila je ljetna “šok-terapija” i nedolazak dijaspore u domovinu, što će svakako napraviti daljnju dubiozu. O tome vam sigurno može reći svaki bh. trgovac, ugostitelj, taksist, frizer, stomatolog, liječnik, zlatar, automehaničar, zidar, vodoinstalater, stolar, arhitekt, klesar itd.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podaci za treći i četvrti kvartal sigurno neće biti bolji i kada budu objavljeni na godišnjoj razini, onda će se sigurno vidjeti da je istinita tvrdnja “da bh. dijaspora svojim doznakama čuva socijalni mir u BiH”.

Doznake kroz godine

Ukupni tekući transferi (osobni i ostali transferi) iz inozemstva u 2019. iznosili su 4,29 milijardi KM. Od tog, 2,95 milijardi KM otpada na novčane doznake iz inozemstva, a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i mirovine iz inozemstva, 1,34 milijarde KM. Iznos osobnih transfera povećan je u 2019. za 9,66% u odnosu na kraj 2018. kada su ovi transferi iznosili 2,69 milijardi KM. Iz inozemstva je u BiH, što se tiče novčanih doznaka, 2015. stiglo 2,37 milijardi KM, 2016. godine 2,43 milijarde KM, a 2017. godine 2,64 milijarde KM. Procjenjuju da doznake iz inozemstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja zapadne Europe, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME