AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Profesor i član Naučnog odbora Turske za koronavirus Mustafa Ilhan za turske medije govorio je o procesu vakcinacije u Turskoj kao i broju zaraženih osoba unutar populacije koja je do sada primila obje doze vakcina u ovoj državi.

Pored podataka vezanih za dnevni broj novozaraženih i ukupan broj smrtnih slučajeva u Turskoj zbog koronavirusa, profesor Mustafa Ilhan govorio je i o trenutnoj situaciji sa procesom vakcinacije stanovnika u ovoj zemlji.

“Turska je vakcinaciju započela početkom januara ove godine. Dva mjeseca poslije, vakcinisali smo više od 10 miliona i 400 hiljada stanovnika, a do sada je ukupno 2 miliona i 600 hiljada građana primilo i drugu dozu vakcina. To znači da smo do sada vakcinisali stariju populaciju te ćemo vrlo brzo krenuti sa vakcinacijom ostalih kategorija utvrđenih planom države o vakcinaciji stanovništva”, rekao je Ilhan.

Nakon toga, Ilhan je govorio o populaciji koja je izvršila i revakcinaciju ali koja se u međuvremenu zarazila koronavirusom.

“Do sada, ukupno 852 osobe od 1.300.000 revakcinisanih zarazile su se koronavirusom. Od tog broja, 53 osobe su hospitalizirane, a samo pet osoba je završilo na intenzivnoj njezi. Ono što treba naglasiti jeste da niko od tih osoba koje su završile na intenzivnoj njezi nije preminuo. Vakcina je veoma efikasna i njen cilj je spriječiti razvoj težih simptoma”, naglašava Ilhan.

Na kraju razgovora za turske medije, Ilhan je naglasio kako je Turska znatno napredovala kada je u pitanju borba protiv koronavirusa te je istakao važnost procesa vakcinacije.

“Vakcinacija svih građana dat će vrlo ozbiljan doprinos borbi protiv koronavirusa”, zaključio je Ilhan.