Od čega, pobogu, žive političari koji svu svoju platu dijele drugima?

novac 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Političari i funkcioneri u Srpskoj hvale se kako svoju platu dijele kao pomoć građanima. Postavlja se pitanje – od čega oni žive, ako svoju zaradu dijele u humanitarne svrhe?

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno, odgovarajući na pitanja novinara BN TV, nije mogao da se sjeti kolika je njegova mjesečna plata. Ali, Dodik je tada javnosti objelodanio da dijelom te plate, finansira obrazovanje tri studenta.

„Koliku ja imam platu? Četiri i nešto. S tim što ja finansiram tri studenta iz svoje plate. Zatekli ste me, ali molim vas dostavite oko moje plate. Znači oko četiri i nešto. Da li je bruto ili neto, nemam pojma.“, rekao je 21. januara u Istočnom Sarajevu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Plata članova Predsjedništva BiH inače, mnogo je veća od četiri i nešto hiljade, kako je to rekao Dodik. Uključujući koeficijent i godine radnog, ali i efektivnog staža, njihova mjesečna zarada bliža je cifri od šest hiljada maraka.

No, pored toga, Milorad Dodik je ranije, komentarišući tvrdnje kako su on i njegova porodica vlasnici više kompanija na teritoriji Republike Srpske, poručio da on nije vlasnik niti jedne firme. Jedino učešće, tvrdio je Dodik, postoji u KK „Igokea“.

„Milorad Dodik nema nijednu firmu registrovanu i moje ime se ne nalazi ispred nijedne firme. Moja djeca su odrasla i imaju pravo na to.“, tvrdio je Dodik uoči sjednice Predsjedništva SNSD-a u oktobru prošle godine.

Osim Dodika, postoje i drugi političari i funkcioneri koji su se javno hvalili kako pomažu ugroženim porodicama.

Posljednji u nizu je Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina. On je tokom rasprave sa narodnim poslanikom Nebojšom Vukanovićem, koji je optužio vlast da se bogati na muci građana, poručio da je upravo on taj koji im pomaže.

„Ja svoja primanja kao predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina već četiri godine dajem porodici borca. (I ja bih davao da imam ovih stotine miliona kao vi i ja bih dijelio, uključio se u razgovor Nebojša Vukanović) A vi imate 2.400 maraka platu i ne dajete nikom ništa.“ kazao je Elek Vukanoviću tokom gostovanja u emisiji „Potez“ na K3 televiziji.

Javno hvalisanje kako pomažu siromašnima, finansiraju đake i studente, negirajući pritom da imaju firme na svoje ime, a da ne znaju kolika su im primanja, dokaz su licemjerstva nosilaca javnih funkcija, smatraju analitičari.

„Ti političari su se odnarodili od naroda. Oni su zaista izgubili obzir sa narodom i kako narod živi. Potpuno su pogubili kompas i njima par hiljada gore-dolje apsolutno ništa ne znači.“, ističe politički analitičar Velizar Antić.

ko je zaista tako, od čega onda žive i kako se finansiraju političari?

„Oni se prije svega finansiraju iz nekih drugih izvora koji su mimo politike, a politiku koriste da bi imali te svoje izvore finansiranja”, mišljenja je Antić.

Često se postavlja pitanje – Da li su plate političara u BiH nezasluženo visoke?

Velizar Antić smatra da njihove plate nisu velike, kad bi jedini izvor primanja bila upravo ta plata. Nažalost, kaže on, gotovo da ne postoji funkcioner u BiH, koji nema dodatne izvore prihoda.