Od Covida preminula trudnica (24), beba spašena

Dvadesetčetvorogodišnja trudnica umrla je danas na intenzivnoj njezi Univerzitetskog kliničkog centra na Kosovu od posljedica Covida-19.

Koha saznaje da je preminula nakon nekoliko dana boravka u ovoj jedinici Univerzitetsko-kliničko bolničkog centra.

Direktor ginekološke klinike Jakup Ismailji rekao je Kohu da je trudnica u ovu kliniku otišla već zaražena koronavirusom i da su bili prinuđeni da je operišu zbog otežanog respiratornog stanja.

„Došla je kod nas sa Covidom i u 34. nedjelji morali smo da je operišemo jer je imala problema sa disanjem“, rekao je Ismailji i dodao da je beba dobrog zdravlja.

Ismailji je objasnio da je preminula odmah nakon rođenja prebačena na Sportsku kliniku, a zatim na odjeljenje intenzivne njege, gdje je i preminula.

Od početka pandemije, nekoliko trudnica i babica oboljelih od Covida 19 umrlo je na Kosovu, prenosi Kossev.

U međuvremenu, posljednji slučaj kada je majka umrla od virusa bio je 23. marta ove godine. Četrdesetjednogodišnja majka umrla je u Centralnoj jedinici intenzivne njege Univerzitetsko-kliničkog centra na Kosovu. Zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja izazvanog Covidom, bila je primorana da prerano rodi svoju bebu staru 31 nedjelju.

Od početka pandemije, od Covida 19 na Kosovu je umrlo 1.960 osoba.

Samo u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 smrtnih slučajeva pozitivnih na virus SARS CoV-2.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva na Kosovu je 96.212 od 462.166 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom, dok je broj aktivnih 14.120.

Kosovo je do sada primilo samo 24.000 doza vakcina protiv Covid-19 kroz program Covax, dok su do sada vakcinu primili dio zdravstvenog osoblja i neke osobe starije od 85 godina.

IZVORN1
Prethodni članakTRAGEDIJA U MAGLAJU: Smrtno stradao 21-jednogodišnji mladić
Sljedeći članakGlavna željeznička stanica u Beču među najboljim u Evropi