Portal 072info

Od danas “BH vozom” povezani Sarajevo, Tuzla, Doboj i Banja Luka

Željeznice Federacije BiH su, nakon dogovora s Željeznicama RS-a, od danas “BH vozom” povezale Sarajevo, Tuzlu, Doboj i Banju Luku.

Na ovoj relaciji saobraćat će “talgo” garnitura Željeznica Federacije BiH, a očekuje se oko 100 do 150 putnika po garnituri.

-Uvođenjem ovog voza našim građanima, turistima i svima drugim pružit ćemo kvalitetnu uslugu, uz jeftiniji prijevoz na našem prostoru – rekao je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Podsjetio je da dvije željezničke kompanije već imaju dobru saradnju u teretnom saobraćaju i sada to žele da prošire na putnički.

-Uvođenjem ‘talgo’ vozova Željeznice su znato povećale broj prevezenih putnika, jer ovi vozovi pružaju vrhunski komfor, svi vagoni su klimatizirani, imaju uslugu intereneta, TV, bife salon – rekao je Džafić.

Radit će se, kazao je, na otvaranju i drugih željezničkih pravaca, a cilj je da dođu do Bihaća, odnosno da se uspostavi putnički prijevoz na svim prugama u BiH.

I v.d. generalnog direktora Željeznica RS-a Dragan Savanović je dodao da su otklonjeni svi tehnički problemi da se od danas uvede brzi voz od Sarajava do Banje Luke.

-Ubjeđen sam da će ovo dati jednu novu dimenziju u željezničkom saobraćaju te svojim komforom opredijeliti građane da radije putuju vozom, nego drumom – rekao je Savanović na zajendičkoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo-Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla- Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM).

Za ‘talgo’ vozove obavezna je rezervacija uz voznu kartu za sve putnike, čija cijena iznosi  jednu KM.

Podijelite članak