Od danas i službeno: Škotska dobila prvog premijera muslimana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Humza Jusaf (Yousaf), novi predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera Škotske čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nikola Stardžon (Nicola Sturgeon) podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Jusaf je jučer pobijedio u utrci za novog lidera stranke, a danas je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Porijeklom iz Pakistana

Humza Jusaf, musliman pakistanskog porijekla, osvojio je većinu u parlamentu sa 71 glasom, te tako postao novi škotski regionalni premijer.

Jusaf otac je Pakistanac koji je 1960-ih godina emigrirao u Škotsku, dok je njegova majka rođena u Keniji kako dijete južnoazijske porodice.

Hamza Jusaf (37), koji je rođen je u Glazgovu, jučer je osvojio 26.032 (52 posto) glasova članova stranke, prestigavši ​​svoje rivalke Kejt Forbs (Kate Forbes) i Eš Regan (Ash Regan), te postao novi lider stranke.

Branit će prava LGBTIQ osoba

Dok su njegovi protivnici tokom kampanje bili protiv istospolnih brakova i prava na abortus, Humza Jusaf je izjavio da će braniti prava LGBTIQ osoba.

Također je u izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao da je “odlučan” da kao tim sa svojom strankom donese nezavisnost Škotskoj.

Ističući da je škotskom narodu potrebna nezavisnost više nego ikada, Jusaf je rekao: “Mi ćemo biti generacija koja će je obezbijediti.”

Avaz