Od danas na snazi mehanizam koji omogućava vraćanje režima viza

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (13)

Mehanizam EU koji omogućava privremeno vraćanje režima viza zapadnobalkanskim zemljama od danas je na snazi.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je za Srnu da je mehanizam osnovan da bi spriječio nenadan i vanredan porast broja ljudi koji traže azil, a za to nemaju pravne osnove.

Ona je istakla da treba poštovati mjere slobode kretanja, poznavati ograničenja i ispunjavati i dalje sve kriterijume za bezvizni režim.

“Nadam se da EU neće nikada aktivirati mehanizam za bilo koju zemlju zapadnog Balkana. To bi bio veliki korak natrag u procesu približavanja EU i odnosima među ljudima”, istakla je Fajonova, navodeći da je broj azilanata koji dolaze iz država zapadnog Balkana i dalje visok.

Ona je istakla da za sada nijedna zemlja članica EU nije tražila privremeno uvođenje viza za jednu ili više država koje su danas u bezviznom režimu.

“Ali, realna mogućnost za to postoji, jer do danas EU nije imala takav mehanizam privremene suspenzije”, rekla je Fajonova.

Ona je dodala da neki političari, posebno u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, koriste populističku retoriku protiv migranata i azilanata.

“Čitam u medijima u regionu (Balkana) da je panika. Ne razumijem zbog čega. Ništa nije novo. Znali smo da će mehanizam za privremenu suspenziju stupiti na snagu. Dogovor smo postigli krajem prošle godine”, istakla Fajonova.

Savjet ministara EU i Evropski parlament početkom decembra usvojili su mehanizam za privremeno vraćanje režima viza zapadnobalkanskim i svim trećim zemljama u “specifičnim okolnostima”, ako bi došlo do “naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila”.

Zaštitni mehanizam može biti primijenjen i u slučaju nepoštovanja ugovora o readmisiji, odnosno ako neka zemlja odbije zahtjev EU da primi nazad svoje državljane koji su zloupotrijebili bezvizni režim.

Evropska komisija je ovlašćena da, na prijedlog jedne ili više država, procijeni da li će se državljanima neke zemlje ponovo uvesti vize za ulazak u “šengenski prostor” Unije.

Odluka o uspostavljanju mehanizma objavljena je 20. decembra u “Službenom listu EU” i poslije dvadeset dana, a to je danas, stupa na snagu.

Izvor: oslobodjenje.ba