Od danas na snazi tri nove naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK

zdk.ba

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća te Pravilnika o načinu rada i funkcionisanja štabova i povjerenika civilne zaštite, a na osnovu Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19), Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je na 3. vanrednoj sjednici, održanoj 19. marta, donio tri naredbe koje su na snagu stupile danas, a primjenjivat će se do 31. marta do 24,00 sati.

Prvom naredbom je privremeno obustavljeno pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorana, pizzerija, ćevabdžinica, čajdžinica, fast food,…), izuzimajući usluge proizvodnje, pripreme i dostave hrane (uključujući i šaltersku prodaju), rad javnih kuhinja kao i proizvodnju, pripremanje i posluživanje hrane za goste hotela uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera, zaštite osoblja i gostiju.

Naređeno je i privremeno pružanje usluga u nargila, caffe i bistro barovima, klubovima, diskotekama, kazinima, sportskim kladionicama i slično na području ZDK.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su kantonalni inspekcijski organi i kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Drugom naredbom je naloženo općinama/gradovima u ZDK da hitno izdvoje sredstva za zdravstvene ustanove u kojima su oni osnivači za nabavku neophodne zaštitne opreme, zaštitnih sredstava za dezinfekciju, kao i sredstava za druge potrebe tih ustanova, a za provedbu su zaduženi općinski načenici i gradonačelnici, te općinski/gradski štabovi civilne zaštite.

Općinama i gradovima je trećom naredbom naloženo da tamo gdje nije obezbijeđeno redovno snabdijevanje pitkom vodom stanovništva, poduzmu sve radnje kako bi stanovništvo kontinuirano bilo snabdjeveno vodom.

Posebnim zaključkom koji je donesen na 3. navrednoj sjednici, Kantonalni štab civilne zaštite je uputio zahtjev Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu civilne zaštite da u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa planira i obezbijedi što hitnije zaštitnu opremu (maske, rukavice, zaštitna odijela, naočale, vizire, navlake za noge, respiratore, sredstva za dezinfekciju,…) i novčana sredstva za potrebe ovog štaba, a sredstva će biti distribuirana prema potrebama općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu.