18.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sto je proglaseno stanje nesrece na podrucju Federacije Bosne i Hercegovine osjetno je manje ljudi na ulicama. Dio gradjana odlucio se zastititi maskama, a zabranjen je svaki vid javnog okupljanja, rad kafica, barova, restorana, usluznih objekata. Takodjer, obustavlja se rad kulturnih institucija, poput kino sala, pozorista, muzeja, galerija i slicno. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 12:32
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, donesene su nove mjere koje će biti na snazi do 19.11. ove godine, a na snagu stupaju danas.

NER FIT

– Ograničava se radno vrijeme do 21 sat, za ugostiteljske objekte, kladionice, restorane u sklopu benzinskih pumpi. Dozvoljena je dostava hrane nakon 21 sat. Ograničenje radnog vremena se odnosi i na tržne centre, salone namještaja i slične prodavnice koje nisu esencijalne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

– Ograničenje radnog vremena se ne odnosi na apoteke, benzinske pumpe, pekare, dragstore, šaltersku pridaju hrane.

– Zabranjuje se izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Na snazi ostaje obavezno nošenje maske u zatvorenom i po potrebi na otvorenom.

– Moguća je obustava nastave u pojedinim školama i odjeljenjima gdje će procjenu vršiti nadležno ministarstvo. To se odnosi na škole u kojima dođe do povećanog broja zaraženih.

– Zabranjuje se do daljnjeg izvođenje izleta i ekskurzija.

– UKC će reducirati hladni operativni program i specijalističke preglede

“Mi smo jučer održali sastanak Kriznog štaba gdje smo analizirajući epidemiološku situaciju donijeli prijedlog mjera. Kada su u pitanju svi parametri koji se prate, oni su svi u porastu. Prate se incidenca, procenat pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih, stopa hospitalizacije i stopa mortaliteta. Mi smo u vrhu i to znači da se virus nekontrolisano prenosi. Ono što nas je dodatno navelo na uvođenje novih mjera je porast hospitalizacije u UKC-u Tuzla, naročito u respiratornom centru. Kliničke slike se brzo razvijaju i vrlo brzo se dođe do potpore mehaničkom ventilacijom, rekao je ministar zdravstva TK, Božo Jurić.

LIDER