Portal 072info

Od danas u automobilima nije potrebna zimska oprema

Petnaesti je april datum kada bosanskohercegovački vozači više nisu zakonski obavezni posjedovati i koristiti zimsku opremu u svojim automobilima. Naime, kako zakon nalaže, svi vozači na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra do 15. aprila obavezni su posjedovati i koristiti zimsku opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za neposjedovanje opreme naplaćivale su se od 40 KM do 500 KM.

I ove godine, kao i prethodnih, policijski službenici su provjeravali vozila, a nesavjesni vozači koji nisu posjedovali potrebnu opremu te tako ugrozili sebe i druge učesnike u saobraćaju, kažnjavani su prema zakonskoj odredbi.

Dakle, od danas je vrijeme za ljetne gume a stare možete ostaviti u skladištu i to na način da ćete ih prije skidanja označiti prema pozicijama (prednje, zadnje), potom ih skinuti i oprati te dobro obrisati, kako bi se spriječila korozija. Također, preporučuje se vađenje zaglavljenih kamenčića i šljunka iz profila guma.

Ukoliko kupujete nove gume, cijena govori puno o njima, ali je vrijeme je pokazalo da su one najskuplje zapravo i one najbolje, ali u suštini trebate uskladiti namjenu automobila i gume da biste zadržali vozne osobine kakve je vaš automobil imao kada je izašao iz fabrike.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 12
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box