AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Da pedofili sve više koriste internet kako bi našli žrtve te da se koriste najrazličitijim metodama, pokazuje i nedavni slučaj iz Mostara gdje je jedan svodnik od dječaka tražio obnažene fotografije, što je objelodanila Edisa Demić, glasnogovornica i aktivistica udruge “Novi put” u svojoj izjavi novinarima.

“Prije dva-tri mjeseca jedan dječak iz Mostara kazao je kako je igrao igricu na internetu te da mu se obratila nepoznata osoba koja mu je ponudila šifru za igricu pod uvjetom da ga prihvati kao prijatelja na društvenoj mreži. Svodnik mu je nakon toga rekao da mu mora pokazati spolni organ kako bi dobio šifru. Srećom, slučaj je navrijeme otkriven”, rekla je Demić novinarima.

Već duže vrijeme se preko raznih udruga i na konvencijama na ovu temu upozorava da su djeca izložena kriminalu u virtualnom prostoru. Činjenica je da su brojna djeca svakodnevno na internetu te da su društvene mreže dio njihovih života. Stručnjaci ističu kako bi roditelji trebali nadzirati djecu dok koriste internet jer cyber kriminal predstavlja poseban problem, a njemu su izložena djeca uzrasta od sedam do 14 godina.

Dnevni list