Od insomnije pati osam posto Austrijanaca

Istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču ispitao je učestalost pojave nesanice među stanovništvom Austrije. Prema rezultatima analize, 7,8 posto Austrijanaca između 18 i 67 godina starosti pati od hronične insomnije.

Hronična nesanica je široko zastupljena i često krivac za sveukupno loše fizičko i psihičko zdravlje pojedinca. Do rezultata se došlo online anketom na uzorku od 1.004 osobe, od kojih je 50,4 posto ženskog spola, koristeći zlatni standard ICSD-3 za dijagnostiku poremećaja spavanja u laboratorijima i istraživačkim ustanovama u svijetu.

Samo svaki drugi Austrijanac ili Austrijanka su potražili profesionalnu pomoć, što se smatra nedovoljnim, te će biti potrebno podići svijest stanovništva o ovoj problematici.

Svakodnevno funkcionisanje sa hroničnom nesanicom je skoro nemoguće. Prema široj definiciji simptomi ovog pojave klasificirani su kao poremećaj spavanja kod 8,9 posto ispitanika, dok je kod 7,8 posto ispitanika utvrđena hronična nesanica. Samo 26 posto ispitanika sa simptomima hronične nesanice i 53 posto sa hroničnom insomnijom je navelo da su potražili stručnu pomoć za svoj problem.

Osobe koje rješenje svog problema potraže na Medicinskom univerzitetu u Beču dobijaju podršku u vidu interdisciplinarne ekspertize u neurološkom laboratoriju za spavanje kao i ambulanti za spavanje, u uskoj saradnji sa odjelom neuropsihologije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE