Od juna 2016. u Federaciji se neće ovjeravati zdravstvene knjižice

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako bude sve išlo po planu, građani u Federaciji BiH od polovine 2016. godine više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice, piše bh. novinska agencija Patria.

Federalno ministarstvo zdravstva u narednoj godini planira završiti projekt informatizacije u domovima zdravlja i ambulantam u Federaciji, koji je započet još 2012. godine. Projekt vrijedan oko 5,5 miliona eura, finansiran od Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Evrope, podrazumjeva da bi papirnate zdravstvene kartone od naredne godine trebali zamijeniti oni elektronski, umjesto paprinih knjižica građani će dobiti elektornske zdravstvene knjižice…  

Plan Federalnog ministarstva zdravstva je da u buduće i uputnice kao i recepte građani imaju samo u elektronskoj formi.

Glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravlja Zlatan Peršić rekao je za bh. novinsku agenciju Patria  da će informatizacija sistema omogućiti brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem u Federaciji.

– Uvođenjem elektronskog kartona omogućava porodičnom ljekaru lakši i brži rad; uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica bi se ukinula obaveza redovnog ovjeravanja knjižice obzirom da bi se to radilo elektronski; a elektronske uputnice i recepti bi dodatno značajno ubrzali protok medicinskih informacija u okviru sistema te time ubrzali procedure i pacijentima omogućili bržu i efikasniju zdravstvenu uslugu – rekao je Peršić.  

On je dodao da već sada u domovima zdravlja i ambulantama u kojima su uvedeni elektronski zdravstveni kartoni postoji brži protok pacijenata, piše Patria.

nap.ba

GODISNJICA
MARKETING