Portal 072info

Od krvne slike građana do svilenih buba: Na koja sve pitanja BiH mora odgovoriti u EU upitniku

Na posljednjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke, Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće- piše N1

Broj pitanja u upitniku različit je od države do države te je u slučaju Hrvatske upitnik sadržavao 4.560, Makedonije 4.666, Albanije 2280, Crne Gore 2.178, te Srbije 2.483 pitanja. Evropska komisija prilikom dostavljanja Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično 2-4 mjeseca. Za Hrvatsku je taj rok bio 3 mjeseca, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru 4 mjeseca, te Srbiju 2 mjeseca. 

Hiljade pitanja

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sistemom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU. Evropska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnose zahtjev za članstvo u EU Vijeću EU, te pošto Vijeće EU pozove Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Pitanja su podijeljena u nekoliko kategorija. Tako je, primjerice, Hrvatska morala odgovarati na 4.560 pitanja podijeljenih u nekoliko desetina poglavlja kao što su sloboda kretanja roba, statistika, socijalna politika i zapošljavanje, energetika, industrijska politika, mala i srednja preduzeća, nauka i istraživanje i mnoga druga.

Nedavno objavljeni rezultati popisa bit će itekako bitan segment odgovora BiH. Tako će evropske institucije saznati koliko BiH ima stanovnika, zgrada, u kakvim domaćinstvima građani žive, koliko njih posjeduje stan, kuću ili druge objekte.

Također, morat ćemo odgovoriti na pitanje o tome koliko posjedujemo oružja, kakvo je stanje kriminaliteta u našoj zemlji, stanje kazneno-popravnih institucija i broj zatvorenika.

BiH će morati odgovoriti i na pitanje o članstvu u drugim međunarodnim organizacijama, o “krvnoj slici” građana, bolestima sa kojima se građani suočavaju, pušenju, gojaznosti…

Zanimljivi segmenti

Stepen obrazovanja građana i starost itekako su bitni Evropskoj uniji. Da li nas muči “bijela kuga”, koliko imamo sindikata, razlozi štrajkova.

Uniju također zanima životinjsko stanje, odnosno koliko imamo krava muzara, nemuzara, junica, koliko imamo ovaca, pilića i drugih domaćih životinja.

EU interesuje i sa koliko godina djeca kreću u školu i koliko moramo da imamo godina da bismo polagali vozački ispit. U segmentu telekomunikacija, broj pretplatnika mobilne i fiksne telefone, koliki je odnos zaposlenih žena i muškaraca, koliki je podsticaj za grla stoke ili vinograde…

U upitniku ćemo morati objasniti proces proizvodnje rakije, ali i vina, koliko ima registrovanih farmi, kakav je odnos prema životinjama u zoološkom vrtu, koliko godišnje proizvedemo ribe i koje vrste, koliko imamo brodova koji plove unutar BiH.

EU zanima sigurnost žičara na skijalištima, koliko vremena treba poštaru da dostavi pismo te na koji način se postaje babica pri porodu ili zapovjednik broda, ko odobrava i ko štampa školske udžbenike i po kojim kriterijima.

Morat ćemo odgovoriti i na pitanja kako štitimo životinje, među kojima je svilena buba, da li je i u kojem slučaju zabranjeno skidanje krzna sa lisica u još mnoga druga pitanja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box