Od maja do danas spriječeno 4.425 pokušaja ilegalnih ulazaka u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Službenici Granične policije BiH su pod sve većim pritiskom migrantske krize, a najveći broj državljana visokog migracijskog rizika evidentiran je na području Zvornika, Bijeljine, Foče, Trebinja, Višegrada, Bihaća, Bosanke Gradiške, Martin Broda i Posušja. Saznajemo da su policijski službenici Granične policije BiH u maju, junu i julu 2019. godine spriječili 3.663 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Od 1. do 20. avgusta 2019. godine spriječeno je 762 ilegalnih prelazaka.

Službenici Granične policije BiH za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka koriste senzorsku opremu, ručne termovizijske kamere, dvoglede za noćno osmatranje, dalekometne i dvoglede za noćno osmatranje, scoutgard kamere, plovila, ATV vozila i drugu opremu.

Oprema se nabavlja iz Budžeta GPBiH, a dio su donirali međunarodni partneri.

“Riječ je o solidnoj opremljenosti, ali za adekvatan odgovor na kontinuirani pritisak migranata na istočni i sjeveroistočni dio granice potrebna je i brojnija i sofisticiranija oprema, kakvom raspolažu policijske agencije zemalja EU”, kazali su nam.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta GPBiH za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka granice podrazumijeva nabavku sofisticirane tehničke opreme za nadzor (oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uvjetima, različite vrste senzorskih i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelazaka, scoutgard kamere, dronovi za praćenje granice, posebna vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za direktan pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu i sl).

“Dodatno opremanje GPBiH podrazumijeva i opremu za graničnu kontrolu namijenjenu za detekciju ljudi u skrivenim prostorima ili tovarnim prostorima vozila (heart beet detektori, CO2 detektori, endoskopi i slično)”, kažu iz GP BiH.

Među novijim donacijama specijalističke opreme za nadzor granice je Savezne policije Njemačke u vrijednosti oko 458.000 eura (ATV vozila, patrolnih čamaca, NIK testova, termovizijskih kamera i dr.), kao i zaštitne opreme u vrijednosti 20.000 KM. Vlada SAD-a donirala je GPBiH nedavno senzorsku opremu i scoutgard kamere, a očekujemo isporuku specijalističke opreme donirane od Republike Češke u vrijednosti milion eura koja podrazumijeva dio nabrojane potrebne opreme za nadzor graničnog pojasa. U prošloj godini IOM je GPBiH donirao minibus iz sredstava EU fondova namijenjenih za ilegalne migracije.

Klix.ba