Od majskih poplava BiH uložila jedva milion u sanaciju korita

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Evropska unija upozorila je da BiH mora u prevenciju i obnovu, a nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine, uložiti stotine miliona maraka, ali, sudeći prema podacima iz javnih nabavki, nadležna državna agencija od tada do danas u te svrhe je uložila samo 1,1 milion maraka, otkriva “Dnevni avaz”.

Šteta od prošlogodišnjih poplava procijenjena je na više od četiri milijarde maraka. U nezapamćenoj elementarnoj nepogodi stradalo je više od 30 osoba. Evropski eksperti, u izvještaju koji je urađen u saradnji sa bh. institucijama, upozorili su da su razmjere poplave mogle biti manje da je naša zemlja poduzimala mjere za prevenciju.  

Deset ugovora

No, Agencija za vodno područje rijeke Save, kojoj su i federalni revizori pripisali brojne propuste u prevenciji od katastrofalnih poplava, pokrenula je skromne lokalne projekte sanacije, a o prevenciji nije bilo ni govora. Pokazuju to ugovori koje je ova agencije dodijelila firmama u BiH nakon maja prošle godine, iz kojih je vidljivo da su za sanaciju od poplava potpisali svega deset ugovora ukupne vrijednosti od mizernih 1,1 milion maraka.

Prema istim podacima o javnim nabavkama, agencija kojom rukovodi Sejad Delić i ima godišnji budžet od 14 miliona KM, za protekle četiri godine utrošila je ukupno 9,2 miliona KM u regulaciju vodotoka. Riječ je o ugovorima koji su potpisani i objavljeni u “Službenom glasniku BiH”.

Kada je u pitanju prošla godina, najveći ugovor koji je agencija dodijelila je 253.029 maraka, a odnosi se na uređenje korita rijeke Spreče u općini Lukavac. No, u ugovorima se nigdje ne navodi sanacija korita rijeke Save te savskog nasipa zbog čijeg je pucanja poplavila skoro cijela Posavina. Izostali su projekti sanacije rijeke Bosne u Željeznom Polju, Zavidovićima, Maglaju, gdje je vodena stihija u maju napravila pravi potop.

No, Agencija se pobrinula da nekoliko mjeseci prije poplava za dva automobila izdvoji ukupno 100.000 maraka.

Sredstva za izvođenje radova za odbranu od poplava na zaštitnim vodnim objektima u vlasništvu Federacije BiH na području srednje Posavine za 2011. godinu, posljednji put dodijeljena su još 23. oktobra 2010. godine.

Šta se čeka

Hazim Hrvatović, direktor Geološkog zavoda u Sarajevu, kaže za “Avaz” da vjeruje da projekata ima, ali da je upitno koliko agencija ima sredstava i kako se ona raspoređuju.

– Ne znam šta se radi. Mogu samo reći da ako je bilo sredstava, a onda ništa nije urađeno, to se moralo sanirati, jer ovako vrijeme curi. Sad, jesu li tu u pitanju žalbe na tenderima, jer je riječ o velikim iznosima, to je druga priča. Ali, neke su se stvari morale sanirati – rekao je Hrvatović

Nema Nadzornog odbora

Agencija za vodno područje rijeke Save još od decembra 2011. godine nema Nadzorni odbor, čija je uloga da nadzire zakonitost rada i finansijskog poslovanja Agencije, čime se mjesecima dovodi u pitanje zakonitost njenog rada te utrošak sredstva.

Avaz