Od masovnije vakcinacije nema ništa: Dok građani čekaju vakcine, vlast se bavi smjenama kadrova

tuzla
Podijelite vijest

Neizvjestan je početak masovne vakcinacije u Tuzlanskom kantonu. Dok građani čekaju vakcine, kantonalna vlada se bavi smjenama kadrova. U čijem interesu vlasti rade i šta građani mogu očekivati?

Dok čekamo donacije, brojimo preminule osobe. Vakcinacija i u najmnogoljudnijem Kantonu za većinu osoba je i dalje mašta. Građani su ogorčeni na vlasti, javlja BHRT.

Nastavlja se ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti, od resornog ministra smo pokušali dobiti odgovore šta se može očekivati u narednom periodu.

– Sve zavisi od dinamike kojom će vakcine dolaziti u Tuzlanski kanton, odnosno u BiH. Prioritetne skupine se moraju poštovati. Ako u narednom periodu dođe veći broj vakcina, naravno da će se i taj proces brže odvijati, kaže Božo Jurić, HDZ-ov ministar zdravstva TK.

Dok traje ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti, građani spas i dalje traže u susjednoj zemlji. Među njima su i studenti medicine koji obavljaju klinički staž u zdravstvenim ustanovama. Oko stotinu njih će u nedjelju otputovati u Beograd, a nakon što su uputili zahtjeve za vakcinaciju svim nivoima vlasti u BiH.

– Ni na jedan nismo dobili odgovor. Moram da kažem da sam razočaran odnosm domovine prema studentima, shvatanja vakcinacije domovine, bitnosti studenata, poručuje Ahmet Pašalić, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Analitičari kažu da činjenica da smo oslonjeni na donacije, pokazuje neprihvatljivo i nemoralno ponašanje političara ove zemlje.

– Ovdje vlada apsolutni nered u vakcinisanju ljudi, nered da se dolazi preko reda, da onaj koji ima vezu će dobiti vakcinu, mnogi neće, i trebat će se podvući crta kad sve ovo prođe da vidimo zašto je u BiH broj umrlih daleko najveći u Evropi, tvrdi politički analitičar Vehid Šehić.

Dok građani čekaju zaštitu, u Tuzlanskom kantonu izgleda da je prioritet vlade smjena kadrova, pa se tako uveliko smjenjuju odbori i direktori u javnim ustanovama. Od kantonalnog premijera smo pokušali dobiti odgovore, ali bez uspjeha. Da li su fotelje, ipak, bitnije od života onih koje predstavljaju? Kako kažu analitičari, rad za vlastite interese je ispred građana.


Podijelite vijest