63CE8994 7629 4484 A135 4F96AF98BA6F
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Gambijski reprezentativac i veznjak Rome Ebrima Darboe (20) vratio se kući nakon pet godina, a snimak kada je ugledao i zagrlio majku postao je viralan na društvenim mrežama.

Darboe je rođen 2001. godine u Gambiji, a napustio je svoju zemlju kada je imao 14 godina i otišao je “trbuhom za kruhom”. Oprostio se od majke, brata i dvije sestre (otac mu je umro nekoliko godina ranije) i teška srca otišao je u potrazi za boljom budućnošću.

Mučen je i zlostavljan u logoru u Libiji prije nego što se uspio ukrcati na migrantski brod kako bi stigao do Sicilije. Naime, trgovci ljudima odveli su ga u logor u Libiji gdje je bio izložen zlostavljanju i nasilju, a bježeči od gladi i rata u toj zemlji, brodom je stigao na Siciliju.

Na Siciliji je kao maloljetnik odveden u jedan od mnogih SPRAR centara (sistem zaštite izbjeglica i tražitelja azila), a u to je vrijeme Darboe, koji je visok 180 centimetara, imao samo 50 kilograma.

Tada je prebačen u Rim gdje je počeo živjeti s jednom italijanskom porodicom, a zatim je ponovo počeo igrati nogomet, sport kojim se bavio i u Gambiji. Tokom utakmice koju je organizirao lokalni tim Ask Young Rieti, primijetio ga je skaut Rome koji je počeo pratiti njegove igre, a potom ga je doveo u redove Vučice početkom 2019. godine.

Darboe je počeo trenirati s junioroma Rome, ali zbog problema s papirologijom morao je pričekati na debi i da mu se odobri status izbjeglice. Vjerovatno se nije ni u snovima nadao debiju za prvi tim koji je stigao 5. maja prošle sezone, a do kraja sezone u Seriji A ukupno je upisao pet nastupa.

Godišnje zarađuje 50.000 eura, koje gotovo u cijelosti šalje kući majci, a nakon torture koju je prošao, konačno je dočekao da se vrati u domovinu i ponovo zagrli majku.

“Nakon pet godina dolazak kući i zagrljaj majke najbolje je što sam mogao doživjeti. Hvala svima na molitvama za mene”, napisao je Darboe u opisu videa koji je objavio na Instagramu, a mnogi ljudi u Gambiji svjedočili su njegovom povratku i dočekali su ga kao heroja.

Iako u Italiji ima porodicu koja ga voli i s kojom živi, nogometaš Rome ne zaboravlja ko je i odakle dolazi. Očekuje se da mladi igrač uskoro potpiše i novi ugovor s Vučicom.