Screenshot 3 78
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Direktor CIA-e William Burns rekao je da se oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih porodica nalazi među 200-tinjak američkih funkcionera oboljelih od misterioznog havanskog sindroma.

FIXGEHALT

Burns je u intervjuu za javnu radiostanicu National Public Radio rekao da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg oficira, koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena, da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.

Agencija je također skratila, s osam na dvije sedmice, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

LIDER

“Mislim da je duboka obaveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti”, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA-e, prenose agencije.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u ambasadi na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija nauka u decembru potvrdila kako je vjerovatna teorija da sindrom uzrokuju zrake “usmjerene energije”.

Postoji “vrlo jaka mogućnost” da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.