Portal 072info

Od naredne godine novi model borbe protiv korupcije u BiH koji neće zavisiti od političke volje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nivo korupcije u Bosni i Hercegovini danas je isti kao i prije nekoliko godina, ali je razlika u tome da su građani u zemlji postali svjesniji ovog problema i o njemu se sve više govori u javnosti, izjavio je Eldin Karić, novinar i direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT, povodom obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji je obilježen i u BiH.

Za Karića je korupcija najveći problem koji danas potresa bh. društvo. Da korupcija ovdje nije raširena u mjeri u kojoj jeste, građani Bosne i Hercegovine živjeli bi, smatra Karić, mnogo lakše nego što danas žive.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Uzrok i posljedica svih problema u BiH je korupcija. Od onih egzistencijalnih do onih krajnje morbidnih problema, uvijek negdje u pozadini stoji korupcija – rekao je Karić za bh. novinsku agenciju Patria.

– Ovo društvo mora početi težiti tome da sve što se radi u društvu bude i transparentno. Mora postoji odgovornost. Kao što je vozač odgovoran za svoj automobil kada je u saobraćaju, tako i neko ko je na čelu neke institucije, mora biti odgovoran za njen rad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Karić je razočaran činjenicom da na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije danas u Sarajevu nije bilo političara, iako su oni najodgovorniji za suzbijanje ove pošasti. Konferenciju je organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), a riječ je o prvoj konferenciji ove vrste u organizaciji APIK-a, što je dobar znak.

Karić je najavio da je, zbog inertnosti političara u BiH, od naredne godine prisiljen pokrenuti projekat suzbijanja korupcije u BiH, koji neće zavisiti od političke volje u zemlji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pojasnio je da će članovi ACCOUNT-a pokušati napraviti takvu atmosferu u zemlji da će svi oni koji vrše neke političke funkcije u državi morati biti svjesni činjenice da ima neko ko ih prati i neko ko će sve njihove nepravilnosti prijavljivati i objavljivati. Velika odgovornost, kada je u pitanju korupcija u BiH, kaže Karić, leži i na samim građanima ali i medijima, piše NAP.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME