Portal 072info

Od naredne godine novi model borbe protiv korupcije u BiH koji neće zavisiti od političke volje

Nivo korupcije u Bosni i Hercegovini danas je isti kao i prije nekoliko godina, ali je razlika u tome da su građani u zemlji postali svjesniji ovog problema i o njemu se sve više govori u javnosti, izjavio je Eldin Karić, novinar i direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT, povodom obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji je obilježen i u BiH.

Za Karića je korupcija najveći problem koji danas potresa bh. društvo. Da korupcija ovdje nije raširena u mjeri u kojoj jeste, građani Bosne i Hercegovine živjeli bi, smatra Karić, mnogo lakše nego što danas žive.

– Uzrok i posljedica svih problema u BiH je korupcija. Od onih egzistencijalnih do onih krajnje morbidnih problema, uvijek negdje u pozadini stoji korupcija – rekao je Karić za bh. novinsku agenciju Patria.

– Ovo društvo mora početi težiti tome da sve što se radi u društvu bude i transparentno. Mora postoji odgovornost. Kao što je vozač odgovoran za svoj automobil kada je u saobraćaju, tako i neko ko je na čelu neke institucije, mora biti odgovoran za njen rad.

Karić je razočaran činjenicom da na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije danas u Sarajevu nije bilo političara, iako su oni najodgovorniji za suzbijanje ove pošasti. Konferenciju je organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), a riječ je o prvoj konferenciji ove vrste u organizaciji APIK-a, što je dobar znak.

Karić je najavio da je, zbog inertnosti političara u BiH, od naredne godine prisiljen pokrenuti projekat suzbijanja korupcije u BiH, koji neće zavisiti od političke volje u zemlji.

Pojasnio je da će članovi ACCOUNT-a pokušati napraviti takvu atmosferu u zemlji da će svi oni koji vrše neke političke funkcije u državi morati biti svjesni činjenice da ima neko ko ih prati i neko ko će sve njihove nepravilnosti prijavljivati i objavljivati. Velika odgovornost, kada je u pitanju korupcija u BiH, kaže Karić, leži i na samim građanima ali i medijima, piše NAP.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box