Portal 072info

Od narudžbi građana BiH putem interneta država zaradila pola miliona KM

Za prvih šest mjeseci 2017. godine putem tri carinska referata koja se nalaze pri poštanskim operaterima u BiH, građani BiH su naručili raznu robu u vrijednosti od 2,6 miliona KM, a država je putem naplaćenih dažbina zaradila 546.063 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

U razgovoru za Fokus.ba portparol UIO-a Ratko Kovačević istakao je da su u BiH oslobođeni od plaćanja carine državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM.

Međutim, to se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.

“Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku sedmice. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza na dodatu vrijednost”, kazao je Kovačević za Fokus.ba.

U slučaju da vrijednost robe koja iz inostranstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju paketa putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.

“Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost, obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl”, naglasio je Kovačević.

Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500 KM.

“Ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% – ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %”, zaključio je Kovačević.

U susjednim zemljama carinska politika nešto je drugačija. Primjerice građani Hrvatske imaju veće “limite” od građana BiH, budući da su u Hrvatskoj nekomercijalne pošiljke do 45 eura (88 KM) koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi oslobođene su plaćanja carina i PDV-a.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box