Portal 072info

OD OČAJA-DO SJAJA: Vedad Ibišević – prognan na Marakanu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zloupotrijebljena historija natjerala ga je da napusti svoj dom. I opet ga prognala u historiju. Vedad Ibišević – prognanik i golgeter. Od izbjegličkog kampa do Marakane. Od očaja – do sjaja.

Igrala je reprezentacija Bosne i Hercegovine mnogo utakmica. Manje-više, sve su bile historijske, ili su barem takvima smatrane. Dali su reprezentativci mnogo golova. Neki od njih su bili za historiju. Salihamidžićev Talijanima u Sarajevu, ili Hrvatima u Bolonji. Ali dva su gola važna, najvažnija. I oba je postigao Vedad Ibišević – u Litvaniji i na Marakani, taj je bio povijesni – prvi za BiH na svjetskim prvenstvima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vedad je do svega u životu morao doći na teži način. I onda kada je kao dijete bježao iz rodne Vlasenice. „Sjećam se da su ljudi umirali i nestajali. Članovi moje porodice odjednom više nisu bili tu. To su neke stvari koje su ostale u mom sjećanju“, kazao je Ibišević za FTV.

Težak je put bio i onda kada je kao dječačić trenirao u Proleteru iz tuzlanskih Slavinovića. I kada je 2000. godine, krenuo u Švicarsku, pa odatle za Ameriku. I kada je iz Sent Luisa došao u Pariz. I onda kada je u dresu Hoffenheima lovio Gerda Mullera u trci za najboljeg napadača njemačke lige. Tada ga je zaustavila teška povreda. I sve mu se to vratilo, u Kaunasu i u Riju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najemotivniji trenuci u historiji ove reprezentacije, himna na Marakani i utakmica protiv Argentine. Sada je lakše. Argentinci su imali Messijev trenutak čarolije. BiH ima Vedada. Njegova čarolija traje mnogo, mnogo duže.

federalna.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)