Od OSA-e, SIPA-e, do MUP-ova: Ko je pomogao kriminalcima uhvaćenim u aplikaciji Sky, pronađeni i dalje aktivni mobiteli

92595D1F 0A5E 4B4F A250 47B403C15E75

Zahuktava se istraga o članovima narkobandi u BiH koji su godinama neometano švercovali narkotike i naoružanje, a imali su policijsku zaštitu, piše Avaz.

Sve ove osobe, od kojih je njih tridesetak u pritvoru, koristile su aplikacije Sky i Anom kako bi sakrile svoje kriminalne tragove. No, dešifriranjem ove aplikacije utvrđeno je da su kriminalci direktno razgovarali s pojedincima iz policijskih agencija OSA-e, SIPA-e, ali i MUP-ova RS i KS.

Grupa Bosanca

Saznajemo da Tužilaštvo BiH polako slaže mozaik, jer, kako stižu novi podaci, tako se otkriva sprega policajaca i kriminalaca. Jedan od njih je i nedavno uhapšeni granični policajac Vladan Kovačević, koji je radio za grupu Dragana Pejovića Bosanca, koja je švercovala skank iz Crne Gore i Srbije u BiH.

Prošle sedmice je ministar MUP-a RS Dragan Lukač rekao da je aplikaciju Sky koristilo 2.000 ljudi iz BiH. Jučer je potvrdio da će raspakivanje kriptiranih aplikacija koje su koristili kriminalci omogućiti policiji da rasvijetli brojna krivična djela.

Lukač je istakao da nijedan načelnik u Policiji RS ili drugi visoki funkcioner MUP-a neće ostati pošteđen ako se dokaže da je putem tih kriptiranih aplikacija sarađivao s kriminalcima i činio krivična djela.

Tužilaštvo ima brojne dokaze Tužilaštvo ima brojne dokaze FOTO: AVAZ

– Nažalost, vjerujem da ima službenika i pripadnika MUP-a i nekih drugih policijskih agencija koji su imali određenu saradnju s kriminalnim krugovima kada su počinjena određena krivična djela – rekao je Lukač.

S druge strane, Tužilaštvo BiH, koje vodi istragu, tvrdi da su članovi narkogrupe imali pomoć u svim strukturama, među kojima je policijska. Kriminalcima su dojavljivali kada se spremaju hapšenja, imali su i njihovu zaštitu… Zauzvrat, ove informacije su masno naplaćivali. Pokazala je to i dosadašnja finansijska istraga Tužilaštva i pronađeni novac u sefovima narkodilera, ali dokumenti koji su u posjedu „Avaza“.

Podaci OSA-e

Na jednoj strani su Milivoje Lovrenović, Čaruga i Bojan Cvijetić, kod kojeg su pronađeni povjerljivi podaci OSA-e BiH, a na drugoj Čarugin sin Dušan Lovrenović i Pejović Bosanac.

– Potrebno je cijeniti i činjenicu da se ova organizirana grupa naslanja na grupu Dušana Lovrenovića, koja je dobivala informacije od policijskih službenika. Osim toga, ove osobe imaju svoje ljude u svim strukturama, zbog čega Tužilaštvo BiH provodi istragu u kojoj je planirano saslušanje velikog broja svjedoka – stoji u dokumentima Tužilaštva BiH.

Švercovali u vrijeme “lockdowna”

Kod osumnjičenih su pronađeni i dalje aktivni telefoni koji isključivo služe za komunikaciju u vezi s pripremama i načinom izvršenja krivičnih djela.

– Potrebno je da Sud BiH ima u vidu i činjenicu da su osumnjičene osobe vršile neovlašten promet opojnih droga za vrijeme pandamije, pa čak i u periodu “lockdowna” – naveli su tužioci za osumnjičene u akciji „Staza“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE