zmija otrov prikupljanje ilustracija 696x392 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Naučni tim sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine napravio je ljepilo za kožu koje u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje.

FIXGEHALT

Naučni časopis “Science Advences“ objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim ljekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmijskog otvora, najčešće u otrovu poskoka.

Naučni tim činili su istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Western univerziteta i Vojnomedicinskog univerzitete iz kineskog grada Chongqinga.

LIDER

Kibret Mequanint sa Western univerziteta je za CBC Radio kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razrijeđivanjem krvi ili djelovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

  • Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo napraviti zaokret i iskoristiti to kao neki vid pomagala i lijeka. Evo, uspjeli smo doći do pozitivnog odgovora“, kazao je Maquanint.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspjeli na bazi enzima iz zmijskog otrova napraviti ljepilo koje će se moći koristiti i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povredama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrijavanjem pomoću svjetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je ljepilo te vrste i deset puta efikasnije od fibrinskih ljepila koja se već koriste u medicinske svrhe.

Očekuje se da se novorazvijeni ljepak u masovnoj komercijalnoj upotrebi nađe za pet godina.