Od početka agresije na Ukrajinu hiljade Jevreja napustili Rusiju, boje se progona vlasti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Hiljade Jevreja iselilo se iz Rusije, jer su u strahu od progona. Procjena je da je od početka ruske agresije na Ukrajinu iselio svaki osmi Jevrej.

Jevrejska agencija, koja je izraelska državna institucija, pomaže Jevrejima širom svijeta da se presele u Izrael. Prema podacima ove agencije, od marta Rusiju je napustilo 25.500 od ukupno 165.0000 Jevreja. Osim u Izrael, odlaze i u druge države.

Kako piše BBC, nesumnjivo je da je i progon Jevreja kroz historiju bio podstrek na ponovno masovno iseljavanje. Veliki je broj i onih koji planiraju odlazak iz Rusije. Nakon urušavanja socijalističkog poretka, vlasti u Moskvi su ulagale velike napore da pomogne jevrejskoj zajednici.

Među onima koji su napustili rusku prijestolnicu su glavni gradski rabin Pinchas Goldschmit i njegova porodica. Goldschmit je od 1993. bio glavni rabin, a nakon dvije sedmice rata u Ukrajini, s porodicom je otišao u Mađarsku, potom u Izrael. Podnio je ostavku na dužnost rabina te je govorio protiv rata u Ukrajini.

Pojedini ruski Jevreji su ga kritikovali zbog njegovih postupaka, strahujući da će jevrejska zajednica biti pod većom kontrolom. Međutim, veliki broj Jevreja poveo se Goldschmitovim primjerom. Većina njih je otišla u Izrael, iskoristivši zakonsko pravo na državljanstvo ako su mogli dokazati da su im jedan djed i jedna baka bili Jevreji.

Profesorica Jidiš studija na Univerzitetu Toronto Anna Shternshis je napomenula da su ruski Jevreji bili žrtve nasilje tokom ekonomske krize krajem 19. stoljeća, revolucije iz 1917. i Drugog svjetskog rata. Sada su u strahu od reakcije vlasti, jer se protive agresiji na Ukrajinu, piše BBC.