Od početka godine u BiH 10 jačih zemljotresa, epicentri u Sarajevu uglavnom Treskavica i Pale

Od početka godine, u Bosni i Hercegovini bilo je desetak zemljotresa jačeg intenziteta i tridesetak nešto slabijih. Uprkos tome, građani BiH nemaju razloga za zabrinutost, jer je zemlja seizmički prilično aktivna, piše Anadolu Agency (AA).

Prema riječima seizmologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Ivana Brleka, zemljotresi su normalna pojava i javljaju se sporadično.

“Desi se period kada se dešavaju češće, imamo osjećaj da su česti, ali ako pogledamo statistiku u dužem vremenskom periodu, to je uobičajena pojava. Zemljotresi ne znače pojačane seizmičke aktivnosti”, istakao je Brlek.

Veliki broj zemljotresa građani, inače, ne mogu osjetiti, jer se dešavaju na velikoj dubini. Ipak, instrumenti i njih registruju. Kako je naglasio Brlek, potres jačine 4,3 stepena po Richteru sa epicentrom na Palama, koji je prije par dana pogodio okolinu Sarajeva, bezrazložno je uznemirio stanovništvo.

“Sarajevo je prilično seizmički aktivno područje, Treskavica je možda zato dobila ime, imali smo zemljotres sa tog područja, također područje Pala je aktivno i područje prema Vogošći, tu se javljaju zemljotresi”, kazao je Brlek naglasivši kako infastrukturni objekti na području Kantona Sarajevu mogu izdržati eventualni jači potres bez velikog urušavanja.

Seizmički najaktivnija područja u BiH su Hercegovina i južna Hercegovina gdje su zemljotresi svakodnevni, ističe Brlek. Osim atmosferskih pojava, globalno pomjeranje kontinenata i tektonskih ploča, najviše utječu na pojavu potresa.

“To su vrlo složeni procesi u zemlji, imamo pomjeranja tektonskih ploča i vrlo je teško prognozirati kada će se desiti, jer su vrlo složeni procesi”, kazao je Brlek dodajući kako se afrički kontinent kreće prema sjeveru.

Također, Arapski poluotok ide prema jugozapadu, dok se Himalaji i Alpe uzdižu.

“Što se tiče Balkana, najaktivnije je područje od Grčke do BiH, dok je ostatak Evrope prilično miran”, kazao je Brlek.

Najveći zemljotres u BiH ikad desio se 27. oktobra 1969. godine u Banjoj Luci, a njegova jačina iznosila je 6,6 stepeni Richtera. U zemljotresu je stradalo 15 osoba, a na hiljade ljudi je povrijeđeno. Također, tom prilikom uništeno je 86.000 stambenih objekata.