Od početka oktobra u ZDK propalo više od 4.000 vakcina protiv COVID-19

fd vakcinacija ze 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Od početka oktobra do danas, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) propalo je više od 4.000 vakcina protiv COVID-19.

Kazao nam je to dr. Alisa Kozica, šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, i dodao da se radi uglavnom o vakcinama AstraZeneca.

– Vakcine su odbačene, a razloga su dva – ili je tokom vakcinacije ostala jedna ili dvije neiskorištene doze ili nekim istekao rok trajanja. Naglašavam da na području ZDK do kraja septembra gotovo da nije bilo odbačenih vakcina no, situacija se u ovom mjesecu promijenila – ističe Kozica.

ČITAJ JOŠ:  Evo gdje možete ubrati i platiti kilogram aronije za 1 KM

ZDK trenutno raspolaže sa oko 55.000 AstraZeneca i Sinopharm vakcina. U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica navode kako je rok trajanja tim dozama kraj oktobra. Pitanje je, koliko će ih još propasti, jer, kako navode voditelji imunizacije u ovom kantonu, interes za vakcinacijom među građanima u posljednje vrijeme je znatno opao.

– Ljudi su jednostvano nezainteresovani za vakcinaciju, a i oni koji se odluče primiti, u većini slučajeva traže Pfizer vakcinu. Problem je što te vakcine nema, jer sve što smo imali za prvu i drugu dozu po planu, potrošili smo – naglašava Kozica.

ČITAJ JOŠ:  “Vakcine su tu za tri dana… ipak ništa od vakcina”

U ovom kantonu do sada je prvom dozom vakcinisano oko 25,5 posto, a sa dvije oko 18,6 posto u ukupnog broja stanovnika. Trenutno je u Kantonalnoj bolnici Zenica hospitalizirano 47 pacijenata sa COVID-19, od čega su tri osobe na respiratoru.

– Ono što je uočljivo jeste da su većina hospitaliziranih sa srednjom i teškom kiničkom slikom nevakcinisani građani, pa bi apelirao da to urade. Ne znam, iz kojih razloga se favoriziraju samo neki proizvođači vakcina i zašto uopće imaju bilo kakve sumnje u vakcine. Iz Italije nam dolaze informacije da su uspjeli vakcinisati 80 posto građana, a sada polako ukidaju mjere. Zašto ne bismo izvukli pouku iz toga i još nekih zemalja koje su postigle visok stepen imunizacije i sada se vraćaju normalnom životu – kaže Kozica.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije: Postoji izlaz iz pandemije koronavirusa

Od početka pandemije u ZDK-u COVID-19 preboljele su 11.403 osobe, a prijavljeno je 1.188 preminulih.

GODISNJICA
MARKETING