Od početka pandemije u Evropi uloženo milijardu eura u biciklističku infrastrukturu

Screenshot 2 1443

Pandemija koronavirusa ima pozitivne posljedice, a jedna od njih jeste da je potaknula ljude da više koriste bicikle. Zato su pojedine evropske zemlje uložile mnogo novca u gradnju biciklističke infrastrukture tokom pandemije.

Od početka pandemije na području Starog kontinenta investirano je milijardu eura u ovu infrastrukturu, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pozivajući se na podatke Evropske biciklističke federacije. Značajan uzrok popularizacije biciklizma u posljednjih nekoliko mjeseci jeste taj što je pandemija mnoge navela da ne koriste javni prijevoz.

Zato se nije ulagalo samo u biciklističku infrastrukturu, nego je odlučeno i da se u pojedinim dijelovima gradova onemogući kretanje automobila i smanji intenzitet saobraćanja motornih vozila.

Najviše u Evropi je uložila Finska – skoro 7,8 eura po stanovniku. S obzirom na to da Finska ima više od 5,5 miliona stanovnika, to znači da je ukupno izdvojila više od 43 miliona i 200.000 eura. Slijede je Italija, Francuska i Velika Britanija. I u drugim dijelovima svijeta se nastoji isto učiniti.

Prema podacima Trek Bikesa u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom pandemije prodaja bicikala porasla za 121 posto. Da je prijevoz biciklom sigurniji od javnog prijevoza tokom pandemije misli 85 posto Amerikanaca.

U Mexico Cityju je u toku gradnja nova 54 kilometra biciklističke staze, prenosi agencija Reuters. U Bogoti je izgrađeno već 80 kilometara i nadležni glavnog grada Kolumbije se nadaju da će to povećati broj biciklista.

Od ranije je poznato da biciklizam pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje čovjeka. Dobar je i po okoliš jer smanjuje emisiju ugljendioksida i drugih štetnih tvari.

Klix

Prethodni članakPritiscima na Tužilaštvo BiH se žele unaprijed amnestirati krivci za izborne krađe!
Sljedeći članakTri decenije “Mr. Beana”: Kako je inžinjer elektrotehnike pokorio svijet glume