Portal 072info

Od polovine februara na snazi strožiji Zakon o saobraćaju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Momčilo Novaković, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je da novi, strožiji Zakon o saobraćaju bi sa primjenom trebao početi polovinom februara mjeseca.

“Mi smo jučer usvojili neke amandmane, koje je ranije Dom naroda usvojio. Po poslovniku, oba Doma moraju usvojiti isti tekst, pa onda to ide u Službeni list. Suštinski, sredinom februara bi trebalo da počne primjenjivanje Zakona o saobraćaju”, potvrdio je Novaković za N1.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Na jučerašnjoj sjednici, održanoj 18. januara razgovaralo se i o evenutalnom rješenju za Javni servis (JS). Novaković je kazao da je Komisija u protekle dvije godine zasijedala više nego svaka komisija do sada od osnivanja Javnog servisa, ali pomaka nema.

“Veoma uporno, ali bezuspješno smo se bavili ovim pitanjem. Iz domena primjene zakona prešlo se u domen politike. Tu Komisija gotovo da ništa ne može uraditi. Budućnost JS je u rukama političkog dogovora”, izjavio je Novaković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koja politika ili politike to sve koče?

“Ima tu nekoliko politika i problema. Iznošen je problem nezadovoljstva predstavnika hrvatsog naroda sa funkcionisanjem JS i primjenom zakona. Po mišljenju predstavnika – nema dovoljno zastupljenosti hrvatskog jezika i kulture u programu”, pojasnio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističe da se predlagao i treći kanal, no to podrazumijeva kompletnu reformu sistema, a uporedo ne postoji politička volja ostalih naroda da se uđe u taj proces, a za sve to ne postoji ni podrška međunarodne zajednice.

“Jedan od aspekta je i nezadovoljstvo dijela stranaka iz RS, sa uređivačkom politikom RTRS, koji je program jedne partije. Televizija koja nije Javni servis u punom smislu te riječi. Ta grupacija poslanika iz RS ne želi podržati zakone i davati novac RTRS, da funkcioniše na ovaj način”.

“Imate unutar bošnjačkog korpusa nezadovoljstvo sa FTV. Kažem, domen politike, a ovdje se političke odluke teško donose. Ako servisi uopće prežive – dugo ćemo se boriti sa ovim”, ocijenio je Novaković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Saglasnosti o izmjenama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ponovo nema?

“Izašao je pogrešan tumač zakona, odnosno teksta zakona. zakon se odnosio na izbor Agencije za lijekove, koji se popunjava tako što se iz RS, FBiH i Brčko Distrikta nominuju članovi odbora, a po jedan član iz RS i FBiH se da Vijeću ministara da oni predlože dva člana. To nije prošlo na Parlamentu”.

Istakao je da predstavnici iz RS to nisu podržali, jer smatraju da to onemogućava deblokadu Agencije, i da je to potrebno bolje, ozbiljnije i šire uraditi. Amandman nije dobio podršku i faktički je pao. Cijene lijekova u skladu sa Pravnilnikom će biti smanjivane na način kako je to ustanovljeno”, poručio je Momčilo Novaković iz stranke PDP-NDP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME