Od ponedjeljka nove cijene u FBiH: Gorivo skuplje za pet do deset feninga po litru

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Od 678 benzinskih pumpi u FBiH, njih 450 je podnijelo zahtjev Ministarstvu trgovine FBiH za povećanje cijena, koje će na snagu stupiti od ponedjeljka 14. maja. Cijene goriva će biti povećane za pet do deset feninga po litru. Ilustracije radi, cijena dizel goriva će sa 2,21 KM narasti na 2,26 maraka za litar goriva.

Kako smo uspjeli saznati, dva su glavna uzroka za novo povećanje cijena goriva. Prvi je nagli skok cijena nafte na svjetskom tržištu. Od početka maja do danas cijena nafte je skočila sa 71 na više od 77 dolara po barelu.

Drugi razlog je rast kursa dolara u odnosu na euro, odnosno na konvertibilnu marku. Početkom godine jedan dolar je koštao 1,58 KM, a danas njegova cijena iznosi 1,64 KM.

– Domaći distributeri promptno reaguju na svako povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i na rast kursa dolara. Međutim, kada te cijene padaju, oni sporije obaraju svoje cijene, pravdajući se da još imaju zalihe kupljene po višim cijenama. Zbog toga, vjerovatno i u sadašnjim cijenama imaju rezerve da ne moraju odmah reagovati na povećanje cijena na svjetskom tržištu. Uostalom, ovo je već četvrto povećanje cijena goriva u FBiH od početka ove godine – saznali smo od naših izvora bliskih Vladi FBiH.

Osim toga, pred početak svakog ljeta na globalnom nivou se dešava pojava da proizvođači i distributeri smanjuju zalihe i vještački povećavaju cijene goriva u periodu pred početak turističke, ali i građevinske sezone, kada se enormno povećava potražnja za gorivom. Za očekivati je da i domaći distributeri slijede ovu globalnu praksu.

Faktor.ba