Od ponedjeljka počinje isplata po 996 KM za 460 porodilja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U ponedjeljak će započeti isplata naknada majkama koje su mališane na svijet donijele od prvog aprila 2021. godine do prvog aprila 2022. godine, dogovoreno je na današnjem radnom sastanku premijera Tuzlanskog kantona (TK) Irfana Halilagića, ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsada Muhamedbegovića i ministra finansija Suada Mustajbašića.

Pravo na ovu jednokratnu naknadu, u pojedinačnom iznosu od 996 KM, do sada je ostvarilo 460 majki, odnosno onoliko koliko je podnijelo zahtjev i koliko je obrađeno. Njima je za isplatu u ponedjeljak osigurano ukupno 465.000 KM.

Iako je rok za predaju zahtjeva za naknadu istekao 30. juna, iz Ministarstva najavljuju da će taj rok biti produžen. Time će i ostale majke, koje do sada nisu predale svoje zahtjeve, a koje su djecu rodile od 1.aprila 2021., do 1. aprila 2022.godine imati pravo da u narednom periodu predaju zahtjeve za naknadu. Cilj produženja roka jeste da se svim majkama koje su rodile u spomenutom periodu omogući konzumiranje ovog prava, a za što su Budžetom TK predviđena sredstva, navodi se u saopćenju Vlade TK.

ČITAJ JOŠ:  Bio je najbogatiji Rus dok se nije zamjerio Putinu: "Upozoravam Zapad, krivo shvatate situaciju"

Kada su u pitanju mjesečne naknade za majke koje su djecu rodile od 1. aprila 2022.godine do danas, u toku je obrada i unos podataka.

– Zbog obimne dokumentacije, kao i činjenice da se radi o sasvim novom pravu, centrima za socijalni rad i Ministarstvu je potrebno malo više vremena da unesemo sve podatke i kreiramo konačne spiskove za isplatu. Taj proces je u toku pa isplate i tih naknada očekujemo veoma brzo – kazao je ministar rada, socijalne politike i povratka Mirsad Muhamedbegović.

ČITAJ JOŠ:  Tuzlanski kanton: Još devet osoba zaraženo koronavirusom

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je cjelokupno novo pravo inicirano, uspostavljeno, pravno precizirano i konačno finansijski realizirano za četiri mjeseca.

– Ovo je veoma značajna pronatalitetna mjera kojom, s jedne strane želimo stimulirati natalitet, a s druge strane pomoći mladim roditeljima pri suočavanju sa izazovima koje nosi dolazak novog člana porodice. Činjenica da smo cjelokupan proces od uvođenja novog prava, pa do isplate završili za manje od četiri mjeseca mandata, dovoljno govori o dinamici našeg rada i želji da realiziramo sve zacrtane aktivnosti – kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

ČITAJ JOŠ:  Od danas nove mjere u ovom kantonu: Ograničava se rad ugostiteljskih objekata, moguć prelazak na online nastavu

Ministar finansija Suad Mustajbašić danas je naglasio da su sredstva za isplatu, kako jednokratnih novčanih naknada, tako i redovnih mjesečnih naknada majkama porodiljama u budžetu Tuzlanskog kantona već osigurana.

– Novac je osiguran i spreman za isplatu. Čekamo da centri za socijalni rad i Ministarstvo provedu proceduru, kreiraju i dostave nam spiskove korisnika, kako bismo nakon ponedjeljka i ostalim korisnicima redovnih mjesečnih naknada mogli isplatiti njihova prava – rekao je Mustajbašić.

GODISNJICA
MARKETING