Portal 072info

Od ponedjeljka snažni tornado prijeti Srbiji!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručnjaci upozoravaju da će se od ponedjeljka nad Srbijom razvijati mini-cikloni koji su dovoljno snažni da u sebe uvlače krovove sa kuća.

– Davali smo upozorenja i ona su se obistinila. Kumulonimbusi su se nadvili nad podavalska sela, koje je zahvatilo snažno nevrijeme. Nisu to tornada koja pogađaju centralne oblasti SAD, ali jesu mini-cikloni koji uvlače u sebe predmete, dijelove krovova. Nisu ni prvi ni posljednji, a prognoza se može dati samo kratkoročna – objasnio je Dragan Đurić, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dodajući da se već za ponedjeljak mogu lokalno očekivati slične nepogode, mada slabijeg intenziteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vazdušni vrtlozi na našem području zovu se trombe – i liči na trubu ili slonovsku surlu, koja se spušta iz donjih dijelova oblaka do tla i pri tome se vrlo brzo obrće oko približno uspravne osovine. Jedna takva tromba napravila je pustoš u selu Šopić.

– Tokom toplijeg dijela godine, javlja se razvoj kumulonimbusnih oblaka, poznatih kao olujni oblaci koji donose grmljavinu, pljuskove, kiše, grad, sugradicu i olujni vjetar. Ovakve oluje su lokalnog karaktera, ali mogu zahvatiti i veća područja, kao što se desilo prekjuče. Udari vjetra mogu dostizati orkanske jačine. Na primjer, 6. jula 1993. godine u Beogradskoj opservatoriji zabilježen je udar od 27,6 m/s (97 km/h op.a.) Porast temperature od jedan stepen zbog klimatskih promjena dovodi do povećanja koncentracije vodene pare u atmosferi za šest do sedam odsto, što su povoljni uslovi za pojave jačih vremenskih nepogoda pljuskovitog i vjetrovitog karaktera – kaže Katarina Stefanović iz Sektora nacionalnog centra za klimatske promjene RHMZ.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posljednjih 30 godina, na ćelijama RHMZ registrovana su svega četiri ovako snažna udara, a onaj od prije dva dana je peti. Međutim, stručnjaci napominju da se trombe dešavaju mnogo češće i da će ih, zbog klimatskih promjena biti još više, ali da ne moraju biti uhvaćeni u ćelijama RHMZ.

Blic

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME