Od posljedica podrhtavanja tla u Hercegovini: Nacionalni spomenici oštećeni u potresu

5 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U razornom potresu od 22. aprila, čiji je epicentar bio u blizini Stoca, ali i kasnije, u cijelom nizu podrhtavanja tla znatna oštećenja, uz hiljade stambenih objekata, pretrpjeli su i brojni kulturno-historijski i nacionalni spomenici u BiH, od Stoca do Mostara, saznaje „Dnevni avaz“.

Slijedi procjena

Tako su u Stocu zabilježena oštećenja na dijelu Starog grada, Šarića kući, odnosno bivšoj galeriji Branka Šotre, Katoličkoj crkvi svetog Ilije proroka, Pravoslavnom hramu Vaznesenja Hristova, Podgradskoj i Ćuprijskoj džamiji, Mehmedbašića kući, u Mostaru su oštećeni objekti u Kujundžiluku, kompleks Velagićeve u Blagaju, ali i brojni spomenici u Počitelju.

Ovu informaciju potvrdili su nam i iz Zavoda za zaštitu spomenika FBiH koji su odmah reagirali i izvršili vizuelni pregled dijela objekata koji imaju status nacionalnih spomenika ili se nalaze u njihovom obuhvatu.

  • Vujnović: Detaljno snimanje Foto: Arhiv

– S obzirom na to da se radi o velikom broju objekata u Stocu, Čapljini i Mostaru, moram naglasiti kako nismo uspjeli još dobiti procjenu ukupne materijalne štete. Imajući u vidu starost objekata, ali i materijale od kojih su građeni, situacija nije alarmantna ukoliko se ubrzo djeluje i sanira šteta. Većinom su se urušili dimnjaci na objektima, ispucali zidovi, ali i krovni pokrivač – rekao nam je Ante Vujnović, direktor Zavoda.

Detaljno snimanje

Procjena vrijednosti štete na objektima koji su nastradali u potresu može se utvrditi tek nakon detaljnog snimanja.

– Stručnjaci Zavoda će u narednom periodu izvršiti detaljno snimanje. Nakon toga ćemo uputiti informaciju Vladi Federacije BiH na daljnje postupanje – kazao je Vujnović.

Potrebna značajna sredstva

Cijeli proces obnove će, saznajemo, zahtijevati prilično značajna sredstva. Primjericr, na Šarića kući je neophodno promijeniti cijeli krov, koji je usljed neodržsvsnjs potres skoro u potpunosti razorio, a za što će biti potrebno najmanje 50.000 KM.

avaz