Portal 072info

Od raka grlića materice svakog dana umre bar jedna žena!

Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja žena. Ukoliko se otkrije na vrijeme, šanse za izlječenje su velike, ali bitno je probuditi svijest svake žene o važnosti preventive i redovnih pregleda.

Redovne kontrole su jedno od vodećih preventivnih sredstava kada je sprečavanje nastanka raka grlića materice u pitanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kod nas se žene javljaju ginekologu već kada tegobe nastanu, a to je najčešće put u komplikovano liječenje s neizvjesnim ishodom. Savjet je da žena posjeti ginekologa i kada nema nikakve tegobe. Rano otkrivanje je najefikasni put ka izlječenju – kaže dr Bojana Milošević.

Prijevremeno stupanje u odnose i nezaštićeni odnosi povećavaju rizik od oboljevanja, a evo i zbog čega.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Infekcija humanim papilloma virusom (HPV) jedan je od glavnih uzročnika karcinoma. Infekcija se prenosi polnim putem, nezaštićenim vaginalnim, oralnim i analnim seksualnim odnosom, a najefikasnije se sprječava vakcinacijom protiv HPV infekcije. Virus je održiv bez ikakvih simptoma i po nekoliko godina, a zaražene osobe najčešće ne znaju da boluju od tog virusa – dodaje dr Milošević.

Delovi HPV virusa nađeni su u čak 99.7 odsto slučajeva karcinoma grlića materice, dok je preko 70 odsto ljudi oba spola nekada u svom životu imalo HPV infekciju. Virus udružen sa drugim faktorima rizika (pušenje, dugotrajna primjena oralnih kontraceptiva, način života, genetski faktor) dovodi do nastanka karcinoma grlića materice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Simptomi poput krvarenja van menstrualnog ciklusa, vaginalnog iscjetka koji je promjenio boju, miris i strukturu ukazuju na već uznapredovalu HPV infekciju i tada je liječenje neizvjesno. Ne čekajte simptome da biste se javile ginekologu! Pregledajte se na vrijeme.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME