Od sada moguća kućno napravljena Coca-Cola

Coca-Cola napravljena u sopstvenoj kući od sada je moguća, ako se prethodno plati 300 dolara za aparat, plus dolar po čaši.

Kompanija Keurig grin mauntin (Keurig Green Mountain) saopštila je da od danas prodaje aparate koji mogu praviti hladne napitke kao što su Coca-Cola, Sprite, Dr Pepper i drugi gazirani sokovi. Aparat radi po sličnom principu kao Keurigovi aparati za kafu i čaj – umetne se patrona i pritisne dugme i eto pića.

Coca-Cola takođe računa na uspjeh aparata “Keurig kold” – najveći proizvođač pića ima 16,8 odsto udjela u Keurig grin mauntinu.

Nejasno je, međutim, ko će željeti da kupi “Keurig kold”, poveći aparat koji košta 369,99 dolara s mogućnošću da se na promociji kupi i za 299 dolara.

Svaki umetak košta između 1,12 i 1,25 dolara da bi se napravilo nešto preko dva decilitra napitka. To ni u Americi nije povoljno pošto se za nešto više para može kupiti dva litra koka-kole, koliko i u Srbiji.

Direktor Keuriga Brajan Keli kaže da cilj nije da se ponudi jeftiniji proizvod, već da na raspolaganju u kući postoje različlita pića, a da ne moraju da se čuvaju konzerve i flaše koje zauzimaju prostor.

Ideja za pravljenje gaziranih pića kod kuće nije nova. Kompanija Sodastrim internešnal (SodaStream International) već ima aparate za gazirana pića, ali se ti aparati razlikuju od “Keurig kolda”. Kod Sodastrima, flaša se puni vodom i onda pritisne na aparat kako bi se dobila gazirana voda. Kupci se, međutim, žale da patronu za gaziranje treba mijenjati svakih nekoliko nedelja.

Kod “Keurig kolda” je proces jednostavniji. Aparat se napuni vodom, a onda se umetne patrona s određenuim pićem kao što je Coca-Cola. Patrone imaju dva dijela – jedan s ugljen-dioksidom i jedan s koncentratom. Piće je gotovo za najviše 90 sekundi tokom kojih se i ohladi.

I pored mana s cijenom, Keurig misli da će njegov aparat za sokove postati popularniji od njegovih aparata za kafe koji se nalaze u 17 odsto američkih domaćinstava.

“Keuroig kold” se od danas prodaje preko interneta, a u prodavnicama će biti dostupan od oktobra u Atlanti, Bostonu, Čikagu, Dalasu, Los Anđelesu i Njujorku. Keurig najavljuje da će za par godina izbaciti na tržište i aparat koji može praviti i hladan i topla pića.

Beta

Prethodni članakU Zenici godišnji sastanak socijalnih radnika iz FBiH
Sljedeći članakPrvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH