AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Republici Srpskoj od septembra počinje istraživanje kolektivnog imuniteta na Covid-19.

Testiranjem će biti obuhvaćeno 1.055 domaćinstava da bi se utvrdilo da li je bilo i asimptomatskih slučajeva i koliko njih je razvilo antitijela.

Sveobuhvatnim istraživanjem utvrdiće se strategija ako dođe do drugog talasa virusa korona.

Medicinski fakulteti u Banjoj Luci i Foči sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u 1.055 domaćinstava obuhvatit će 3.000 uzoraka različite životne dobi. Učešće je dobrovoljno.

Podrazumijeva i testiranje na antitijela analizom krvi.

– Porodice će biti birane na osnovu slučajnog uzorka. Prvi dio studije bi trebao da nam odgovori na pitanje kolika je prokuženost našeg stanovništva na Covid-19 – kaže Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

– Ovo populaciono istraživanje je jako važno. Mnoge zemlje u svijetu to provode. Mi ćemo biti jedna od tih zemalja čiji rezultati će sigurno biti jako korisni, ne samo za našu zajednicu nego i za svjetsku medicinsku javnost – pojašnjava Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

Rezultati će pomoći stvaranju strategije u borbi protiv novog talasa epidemije.

Podrška ovom projektu i od Vlade Republike Srpske.

– Na osnu toga treba da se odredimo za jesenju sezonu u slučaju širenja respiratornih virusa i našeg odgovora na virus korona i influencu i da imamo odgovore na sve što nas čeka poslije oktobra – dodaje Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

RTRS