Od septembra u Njemačkoj: Više novca za veliki broj stanovnika – evo za koga

Od septembra u Njemačkoj: Više novca za veliki broj stanovnika – evo za koga

Saveznim zakonom o individualnom poticanju obrazovanja (BAföG), 21. jula je donesena odluka o finansijskoj pomoći učenicima, studentima i roditeljima u Njemačkoj koja će se primjenjivati od septembra, odnosno ove školske godine.

Kako bi rasteretio studente i pripravnike, njemački Bundestag se odlučio na reformu BAföG-a. Od 1. augusta ne samo da će imati lakši pristup sredstvima, već i veće iznose podrške. Učenici i pripravnici koji žive u inozemstvu primat će 632 eura umjesto dosadašnjih 585 eura. Maksimalna stopa subvencije za studente povećava se s 861 na 934 eura.

Povećavaju se naknade za roditelje

I prihodi roditelja ubuduće će se uzimati u obzir od veće granice. Pripadajući dodaci povećavaju se za oko 20 posto. Konkretno, to znači da do 2.415 eura mjesečnog roditeljskog dohotka ostaje izuzeto od odbitaka. Povećat će se i drugi dodaci, primjerice za bračne parove i studente s djecom.

Povećana imovinska naknada

Ako već imate ušteđevinu, ne morate toliko brinuti o svom pravu na Bafög jer je imovinska naknada povećana. Ali u isto vrijeme bilo je predviđeno dobno ograničenje. Mlađi od 30 godina smiju imati 15.000 eura na računu, a stariji od 30 godina 45.000 eura, a da se to ne uračunava u Bafög. Do sada je u osnovi bilo 8.200 eura.

Veća naknada za skrb o djeci i stanovanje

Osim toga, studenti koji primaju BAföG u budućnosti bi mogli zaraditi 330 eura na honorarnom poslu bez utjecaja na iznos BAföG. Do sada je bila 290 eura. Studenti koji već imaju djecu mogu ubuduće primati naknadu za brigu o djeci od 160 eura umjesto dosadašnjih 150 eura. Povećat će se i stambena naknada za studente koji ne žive kod kuće s 325 na 360 eura.

Osim finansijskih podrška, savezna je vlada također povisila dobnu granicu za one koji imaju pravo na BAföG: studenti do 45 godina starosti mogu se ubuduće prijaviti za podršku, piše Fenix-magazin.

Inače, 

Bundesausbildungsförderungsgesetz, uglavnom poznat pod skraćenicom BAföG ili Bafög, je njemački savezni zakon o pomoći u školovanju za učenike koji pohađaju srednje škole i sveučilišta. Od svog uvođenja 1971. godine, BAföG zakon je regulirao sve dostupne savezne studentske stipendije i zajmove u Njemačkoj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE