Od stočarstva u BiH se može dobro živjeti: Prodam uvijek dosta, a proizvodima sam popravio i zdravlje

Screenshot 7 285
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stočarstvo je jedna od prosperitetnih grana poljoprivrede u BiH, a posebno je zanimljiv i unosan posao uzgoja koza. Tome se se posvetio i Mehmedalija Đulović iz Suhe kod Živinica. Tvrdi da je kozijim proizvodima popravio svoje urušeno zdravlje ali i da se od kozarstva može zaraditi.

Koza je plemenita životinja, fina. Bolja je nego čovjek. Pametna, inteligentna. Neće u mokro leći, ono jare kad se tek ojari neće u mokronego hoće da mu je suho i lijepo.”

Mehmedalija se prije 12 godina vratio iz Amerike. Prije šest godina nabavio je šest koza. Njegovo stado znalo je činiti i 100 koza, a sada ima duplo manje. Od uzgoja ove životinje, Đulović kaže da se može fino živjeti.

“Maj odnese sve što imam muških jarića svake godine tako. Ja sam ovdje uz saobraćajnicu ko god naiđe, stane i tako. Prodam uvijek i ove godine sam dosta prodao, pa prodam starijih koza za kurbane pa nekad jarca. U stvari ja najviše volim da zakoljem i osušim jarčevinu za sebe. imam hranu imam mlijeko što mi je najvažnije”, kaže Đulović.

Stado od pedeset koza pojede u zimskom periodu 1800 bala sijena i 10 tona kukuruza, a za uzvrat daje najkvalitetnije mlijeko. Ono se koristi kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca.

“Ja sam u Americi operisan sedam puta. Imao sam problema sa crijevima, tada mi je rekao jedan doktor, ako odeš u Bosnu, kupi sebi kozu i pij mlijeko makar jednu šolju od 2 dl. dnevno i izliječit ćeš se. I evo, ja sam sad ko car Lazar a 64 godine su mi. Sposoban da radim, sposoban da jedem i da dalje ne pričam..”

Đulović na ostvaruje poticaje na svoje stado, jer su, kako kaže, procedure komplikovane. A Ministarstvo poljoprivrede TK godišnje izdvaja oko 7 miliona maraka za poticaje u poljoprivredi od čega za stočarstvo milion i četristo hiljada maraka.

U nastavku pogledajte kompletnu priču našeg Vahidina Mujagića.

OKanal