Od stranih državljana u BiH uzimat će se biometrijski podaci

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Služba za poslove sa strancima BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država – ICITAP programa Ministarstva pravosuđa SAD, implementira prvu fazu Biometrijskog sistema. Na ovom sistemu se radi već duže vrijeme, a Služba je kreirala pravni i institucionalni osnov za primjenu istog u novom Zakonu o strancima, prenosi novinska agencija Patria.

Ovaj biometrijski sistem ima za cilj da Službi za poslove sa strancima omogući prikupljanje, analizu i obradu biometrijskih podataka, prije svega otisaka prstiju, od stranih državljana koji borave u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je jačanje institucija Bosne i Hercegovne za prevenciju ilegalnih migracija, kontrolu ulaska u Bosnu i Hercegovinu, efektivnu borbu protiv terorizma i kriminalnih aktivnosti uključujući borbu protiv trgovine ljudima, trgovine narkoticima i organiziranog kriminala, te na taj način povećanje ukupnog sistema sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz unaprijeđenje postojećih sistema.

Biometrijski sistem će biti kompatibilan sa postojećim Informacionim sistemom za migracije (ISM). Podatci koje bude prikupljala Služba bit će dostupni za razmjenu sa drugim agencijama za provođenje zakona te će korist od ovog sistema pored Službe imati i druge partnerske sigurnosne agencije.

ICITAP program Ambasade SAD do sada je u ovaj sistem uložio preko 800.000 američkih dolara. Prva faza sistem puštena je danas.

Naredna faza projekta predviđa proširenje sistema na sve terenske centre Službe za poslove sa strancima, te obuku osoblja terenskih centara za rad na sistemu saopšteno je iz Službe.   

nap.ba