Od sutra skraćeni časovi u zeničkim školama

E57CA0FA CDE8 4256 BD7E 7B77D8B5C234
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

ZENICA, 10. oktobra (FENA) – U svim osnovnim i srednjim školama koje se zagrijavaju putem daljinskog grijanja u Gradu Zenica, od sutra će nastavni čas, umjesto 45, trajati samo 30 minuta – potvrdio je za Fenu resorni ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministarstvo se, napominje, na ovakav potez odlučilo zbog niskih vanjskih temperature zraka te zbog činjenice da još uvijek nije počela grijna sezona u tom gradu.

ČITAJ JOŠ:  Doktor Pašalić odgovara da li roditelji trebaju vakcinisati svoju djecu?

– Odluka će važiti do daljnjeg, odnosno do početka grijene sezone. Nema naznaka da će se u narednim danima poboljšati vrijeme, kao ni da će početi grijna sezona pa sam ovu odluku donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola.

Trenutno nismo u situaciji da potpuno obustavimo nastavu, ali ukoliko loše vrijeme potraje te ne počne grijanje školskih prostora koji su na sistemu daljinskog girjanja u Zenici, nije isključeno da se odlučimo i na online model nastave- najavljuje Kozlić.

ČITAJ JOŠ:  Evo koliko je u protekloj godini na području ZDK izvršeno samoubistava

On dodaje da, koliko ima informaciju, u ostalim gradovima nema problema s grijanjem školskih prostorija.

– Imamo nekoliko škola u kojima je u toku izmjena stolarije pa sam dao dozvolu da nastavni proces organiziraju u skladu s mogućnostima.

Imamo i situaciju u Prvoj osnovnoj školi Zavidovići, gdje je u toku zamjena kotlovnice, odnosno prelazak sa grijanja na ugalj na grijanje na pelet. Ministarstvo je osiguralo novac za zamjenu kotlovnice, ali izvođač radova kasni. Vidjet ću kakav će zahtjev uputiti direktor te škole, ali i njima ćemo dati saglasnost da nastavni proces organizuju prema mogućnostima – reako je Kozlić.   

ČITAJ JOŠ:  Gradonačelnik Kasumović održao sastanak: Počele aktivnosti na organizaciji Dana Zenice

Pisana obavijest o skraćenju nastavnog časa svim zeničkim školama bit će, najavljuje, dostavljena sutra ujutro.

Grijanje u tom gradu, a po zaključku Gradskog vijeća Zenica, trebalo je početi 1. oktobra, ali radijatori nisu topli uprkos kišovitom vremenu i naglom padu temperature. Temperatura zraka u Zenici danas je osam stepeni Celzijusa.

GODISNJICA
MARKETING