Portal 072info

Od sutra štrajk zaposlenih u BH Telecomu i HT Mostaru

Screenshot 1 2033
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako Vlada Federacije BiH  i dalje odbija zaključenje  Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija, ovim putem obavještavaju javnost da će u kompanijama BH Telecom d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar dana 09.11.2020 godine započeti štrajk. – Izbori 2020 –

Odbijanjem Vlade FBiH da se zaključi Granski kolektivni ugovor dovodi se u neizvjesnost cca. 5000 radnika u ovim kompanijama, kao i članovi njihovih porodica.  Ovim postupkom Vlada F BiH i dalje bez bilo kakvih jasnih razloga nastavlja sa primjenom različitih kriterija i, za razliku od ostalih javnih kompanija, samo u oblasti telekomunikacija odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zbog trenutne epidemiloške situacije, kao i mjera koje sprječavaju okupljanje većeg broja radnika, sindikati su se odlučili da se javni prosvjedi svedu na minimum. Radnici BH Telecoma će u ponedjeljak od 10 – 12 sati organizovati prosvjedno okupljanje pred zgradom uprave BH Telecoma, dok će radnici Sindikata HT Mostar svoj prosvjed ispred uprave HT Mostar organizovati naredne sedmice, u zavisnosti od epidemiloške situacije, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

  Ovom prilikom molimo sve naše korisnike, ali i javnost da imaju razumjevanje za našu borbu. Jedino što tražimo je da Vlada ima jednaka mjerila za sva i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike u našim kompanijama. Bili smo strpljivi i dali priliku da se dijalogom riješe problem, ali, nažalost, na svako naše ponuđeno rješenje Ured Premijera FBiH je izmislio novi problem kao opravdanje za nezaključenje kolektivnog ugovora.   – Izbori 2020 –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svjesni smo da zbog pandemije COVID-19 ovo nije najsretnije rješenje, ali sindikati ne mogu zbog toga odustati od borbe za prava naših radnika. Sve posljedice štrajka  treba da snose Vlada FBiH i Ured Premijera, jer su oni svojim različitim kriterijima i odbijanjem zaključenja kolektivnog ugovora svjesno doveli do ovakve reakcije Sindikata i radnika u BH Telecomu d.d. i HT Mostar d.d.

Sindikat BH Telecom Sindikat HT Mostar

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 23
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sindikat BH Telecoma daje radnicima 100 KM po danu štrajka

Portal 072info

Radnici BH Telecoma htjeli protestirati, uprava im zvala policiju

Portal 072info

Sindikat BH Telecoma traži hitno potpisivanje granskog ugovora

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME