Portal 072info

Od testiranih gradova u BiH, samo u Jajcu čist vazduh

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 11 testiranih gradova u BiH, juče je samo u jednom kvalitet vazduha bio zadovoljavajući i nije predstavljao opasnost po zdravlje stanovnika, rezultati su mjerenja zagađenja, koje je sprovelo Udruženje ”Eko-akcija” iz Sarajeva.

Tako je Jajce jedino od testiranih u grupi gradova sa dobrim kvalitetom vazduha, umjereno zagađeno je u Ugljeviku i Ćelićima, nezdravo za osjetljive grupe u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli, Brodu, Prijedoru i Zenici, a nezdrav u Lukavcu i Goraždu. Rezultati mjerenja Udruženja “Eko-akcija” pokazatelj su stanja zagađenja u osam ujutru, kada su fabrike tek počele s radom, a građani kreću na posao automobilima, tako da bi stanje bilo puno lošije da se mjerenje izvrši u pet poslije podne.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Zdravstveni radnici objasnili su da zagađenje vazduha utiče na zdravlje u zavisnosti od toga koliko mu je čovjek izložen i u kojim količinima. “Posljedice mogu biti od trenutnih, kao što su kašalj, otežano disanje, smanjenje fizičkih mogućnosti, kratkotrajne infekcije dišnih puteva kao i očiju do onih koje su puno opasnije, a dolaze poslije određenog vremena kao pojava bronhitisa, astmi, trovanja metalima pa čak i tumori”, upozorili su zdravstveni radnici. Čedomir Crnogorac, šef Katedre za zaštitu životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i autor mnogih dijela na ovu tematiku, rekao je da rezultati Udruženja “Eko-akcije” nisu iznenađujući, te da će bez konkretne strategije i pravih stručnjaka stanje biti još i gore.

“Isuviše vremena smo potrošili pričajući šta bi trebalo uraditi, a pritom ne čineći ništa. Takođe, na odgovornim funkcijama u ovoj oblasti nam se nalaze nestručni kadrovi stranački zaposleni, umjesto stručnjaka koji sigurno mogu riješiti problem”, smatra Crnogorac. Prioritet je donošenje akata na nivou BiH Istakao je da donošenje jedinstvenih i obavezujućih akata na nivou čitve BiH mora biti prioritet. “Moramo napraviti listu zagađenih lokacija, objekata i subjekata najvećih zagađivača, pa nakon toga to i riješiti. Ako može deklarativno, još bolje, a ako ne može, onda se to kaznama vrlo lako sredi”, rekao je Crnogorac.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kao pozitivan primjer naveo je London, gdje je za tri godine riješen problem smoga i zagađenosti poslije donošenja grupe propisa i striktnog pridržavanja pri kažnjavanju, koje je rigorozno. Naglasio je da bh. propisi dozvoljavaju veću količinu maksimalno dozvoljene koncentracije zagađivača nego u što je u zemljama Evropske unije. Kao osnovne zagađivače navodi zastarjele tehnologije u industriji koje su svugdje već povučene iz upotrebe, nedostatak zelenila, koje je jedan od bitnijih faktora u pročišćavnaju vazduha, terežim saobraćaja, to jest prekomjerno korištenje automobila.

“Pogledajte samo Banjaluku. Od onoliko zelenila šta je sada ostalo? Automobili su posebna priča. Ujutro u osam sati kako krenu do pet poslije podne ne staju. Svi parkinzi su nam puni, a automobili su parkirani i po trotoarima. Ima više auta nego ljudi”, upozorava Crnogorac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

cafe.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6