Od trovanja krivotvorenim alkoholom umrlo 11 osoba

mladi-alkoholizam_1352814381_670x0_1368881645_670x0

Jedanaest osoba je umrlo od trovanja krivotvorenim alkoholom u selu na krajnjem ruskom istoku, a šest je hospitalizirano, saopćile su vlasti u nedjelju.

Incident se dogodio u selu Krasni Velikan u regiji Zabajkalsk, nedaleko od granice s Kinom.

Istražni komitet je saopćio da je otvorio istragu zbog “prodaje robe ili usluga koje ne odgovaraju sigurnosnim zahtjevima i koji su iz nehata izazvali smrt više od dvije osobe”.

– Snage reda su informirane danas ujutro (nedjelja) da je pet osoba umrlo od trovanja krivotvorenim alkoholom – naveo je komitet u saopćenju, prenosi Fena.

– U toku rada u selu, istražitelji su otkrili još šest mrtvih osoba. Ukupan broj mrtvih trenutno je jedanaest – dodao je isti izvor.

Šest osoba je hospitalizirano, od kojih je jedna u kritičnom stanju, a četiri u teškom stanju, prema agenciji Itar-Tass. Prema agenciji Interfax, žrtve su muškarci i žene razne starosti.

Lokalne vlasti su pet dana zabranile prodaju alkohola i saopćile da sumnjaju da su neki ljudi nedavno došli u selo da “mještanima prodaju vodku i alkohol kineske proizvodnje i još jedne neidentificirane tekućine koja nije bila namijenjena za piće”.

Od trovanja krivotvorenim alkoholom svake godine u Rusiji umru hiljade ljudi, a alkohol je prvi uzrok smrtnosti u ovoj zemlji.

Prema podacima ruskog revizorskog suda, na koje se poziva Gazeta.ru, konzumiranje krivotvorenog alkohola na ruskom tržištu je prešlo sa 30 posto u 2012. na 44 posto u 2013. godini.

Prethodni članakPut oko svijeta u 196 knjiga
Sljedeći članakODLIČNO ZA ZDRAVLJE: Nakon što pročitate ovaj tekst poželjet ćete vježbati svaki dan