Portal 072info

Od Vlašića do Busovačke planine – u srednjoj Bosni najviše zimskih centara

Promocija zimske turističke sezone i sedam skijaških centara u Srednjobosanskom kantonu u fokusu je ponude Turističke zajednice SBK-a na Sarajevskom festivalu turizma, koji je počeo 19. oktobra, a završava danas.

“Akcent našeg sudjelovanja na Festivalu u Sarajevu je na zimskoj turističkoj ponudi, s obzirom na to da srednja Bosna ima najveću koncentraciju zimskih centara u BiH. Zadovoljni smo i brojem sudionika Festivala iz SBK-a i posjećenošću, s obzirom na to da su turistički sajmovi veoma bitan dio aktivnosti turističkih zajednica”, kazao je Feni direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević. Istaknuo je također kako je Vlada SBK-a osigurala besplatan štand za Turističku zajednicu SBK-a i ostale subjekte koji su se predstavili na Sarajevskom festivalu turizma.

Matošević je dodao da je, u okviru Festivala, održan sastanak direktora turističkih zajednica iz pet kantona, na kojem je dogovoren budući nastup, sa zajedničkom turističkom ponudom.

“Beogradski sajam turizma, koji će biti održan u februaru naredne godine, bit će prva prilika da na jednom štandu imamo zajedničku turističku promociju, a cilj nam je predstaviti BiH u najboljem svjetlu“, istaknuo je Matošević.

Na sajamskom štandu SBK-a, na Festivalu turizma u Sarajevu, sudjelovali su i predstavnici Fondacije “Kairos” iz Busovače, koja je osnovana 2007. godine, s ciljem promocije turizma, te promicanje načela održivog razvoja i ekologije.

Predsjednik Fondacije Željko Grubešić kazao je da su posjetiteljima predstavljeni ski centri Pridolci i Busovačka planina koji, uz ostale ski centre u Srednjobosanskom kantonu – Vlašić, Radušu, Rostovo, Brusnicu i Ranču, posjećuje sve veći broj gostiju iz BiH i regije.

“Busovača je malo središte, ali se možemo pohvaliti s lijepom prirodom i dva skijaška centra, koji su idealni za početnike, obitelji i sve ljubitelje zimskih sportova. Gostima možemo, među ostalim, ponuditi aktivnosti poput lova i ribolova, kao i dobru gastronomsku ponudu, te ljubazne domaćine”, poručio je Grubešić.

Sarajevski turistički festival okupio je 75 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Turske, Indonezije i Indije, a u okviru njega su održani 39. međunarodni sajam turizma i turistička berza, te 6. međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box