Odata počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti: Zločin na Kapiji nikada ne smije biti zaboravljen

Odata počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti: Zločin na Kapiji nikada ne smije biti zaboravljen

Prošlo je 26 godina od stravičnog masakra na tuzlanskoj Kapiji kada je agresorska granata ispaljena sa položaja Vojske RS na Ozrenu ubila 71 mladu osobu, a oko 200 teže i lakše ranila.

Tim povodom danas su članovi porodica ubijenih, građani, ali i brojne delegacije, položile cvijeće na spomen-obilježju Slanja Banja i na Kapiji te odali počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Među onima koji su odali počast bila je i delegacija Saveza za bolju budUćnost, a sa ovog tužnog mjesta poslata je poruka da zločin nikada ne smije biti zaboravljen.

Prosječna starost mučki ubijene tuzlanske mladosti iznosila je 23 godinu, a najmlađa žrtva bio je trogodišnji Sandro Kalesić, koji je poginuo na godišnjicu braka svojih roditelja.

Pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren, koji je naredio artiljerijsko gađanje Tuzle. Đukić je najprije osuđen na 25 godina zatvora. Ustavni sud BiH je zbog pogrešne primjene zakona 2014. godine ukinuo presudu Đukiću, a on je u junu 2014. godine osuđen na 20 godina zatvora. Kaznu nikada nije odslužio, a iz Beograda javno negira zločin i vrijeđa žrtve i njihove najmilije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE